Правила догляду за тканинами

  • Правила догляду за тканинами

Наступний крок після купівлі стильної сукні, блузи, шарфу - вивчення основних умов прання, сушіння та прасування виробів. Так ви навчитеся правильно доглядати обновки, збережіть їх форму і колір.

Допоможуть вам у цьому символи догляду за тканинами, вказані на ярлику, який закріплений на виворітній стороні одягу.

Уважно вивчіть знаки незалежно від того, чи ви купили якісні тканини для костюмів, виріб з тонкого шовку або тканини оптом для пошиття партії штанів, спідниць, піджаків. Так ви заощадите час і гроші, оскільки точно знатимете, як слідкувати за матеріалами, щоб вони виглядали як нові, протягом тривалого часу.

Навіщо потрібне маркування

Умовні позначення догляду за тканиною – цінна підказка для господині. Їй знадобиться кілька хвилин, щоб вивчити позначення та забезпечити правильний догляд за речами.

Як правило, на маркуванні вказується, за якої температури потрібно прати і гладити виріб, і які умови сушіння найбільш прийнятні, щоб тканина зберегла чудовий зовнішній вигляд. У деяких випадках - чи можна замочувати річ, щоб позбутися плям.

Ігноруючи значки-рекомендації щодо догляду за тканинами, ви ризикуєте вже після пари прань отримати сукню або блузку, які полиняли, розтягнулися, покрилися плямами (розлученнями від порошку чи кондиціонера).

Як доглядати різні види тканини

Якщо ви купили не готовий виріб, а тканинне полотно з бавовни, віскози, шовку, то вам допоможуть загальні правила догляду за тканинами.

Речі з льону та бавовни експерти рекомендують прати за температури 60С. Це оптимальна умова, щоб позбавитись від забруднень будь-якого походження – слідів їжі, напоїв, трави. Сушити матерію можна на балконі або батареї, а гладитись у відповідному режимі. Але є важлива умова: виріб має бути однотонним.

Матеріали на натуральній основі з різнокольоровими принтами слід прати при температурі не більше 40С, прасувати в делікатному режимі та сушити на відкритих майданчиках, прихованих від прямих ультрафіолетових променів.

Способи догляду за тканинами із синтетичних волокон відрізняються: їх стирають лише у прохолодній воді, без порошків та відбілювачів, і сушать, загорнувши у сухий рушник. Тільки так вони збережуть початковий відтінок та текстуру.

Детальніше керівництво про те, як доглядати за різними матеріалами, зазначено в таблиці догляду за тканинами.

Слідуйте приписам на етикетках і забезпечте якісний догляд за виробами з різних матерій!

Поради з видалення складних плям

Плями від червоного вина

  • Свіжі плями: негайно посипте пляму сіллю, щоб вона ввібрала вино. Через кілька хвилин акуратно змахніть сіль і промийте пляму холодною водою. Потім промокніть пляму паперовим рушником і виперіть річ у холодній воді.
  • Застарілі плями: Змішайте рівні частини гідропериту і мийного засобу для посуду. Нанесіть суміш на пляму, залиште на 15 хвилин, потім ретельно промийте і виперіть як зазвичай.

Плями від трави

  • Протріть пляму м'яким мийним засобом або спиртом, потім виперіть у теплій воді з додаванням прального порошку. Для білих тканин можна використовувати відбілювач на кисневій основі.

Жирні плями (наприклад, від олії)

  • Нанесіть на пляму тальк або кукурудзяний крохмаль, залиште на кілька годин, щоб увібрати жир. Потім акуратно змахніть порошок і обробіть пляму рідиною для зняття макіяжу або мийним засобом. Після обробки виперіть річ у теплій воді.

Плями від кави та чаю

  • Негайно промийте пляму холодною водою. Потім просочіть пляму гліцерином і залиште на 30 хвилин, після чого промийте пляму теплою водою і виперіть звичайним способом.

Плями від крові

  • Ніколи не використовуйте гарячу воду, оскільки вона закріпить білок крові в тканині. Обробіть пляму холодною водою, потім нанесіть пасту з холодної води і крохмалю. Залиште на 30 хвилин, потім акуратно зітріть і промийте холодною водою.

Плями від помади

  • Використовуйте м'який засіб для зняття макіяжу або спирт для обробки плями, потім протріть її вологою серветкою і виперіть річ у теплій воді.

Поширені запитання (FAQ) щодо догляду за тканинами

  • Як правильно прати кольорові тканини, щоб колір не потьмянів?

Використовуйте м'який режим прання з холодною або теплою водою (не більше 40С) і мийний засіб для кольорової білизни. Уникайте використання відбілювачів і сушіння на прямому сонці.

  • Чи можна прасувати шовкові вироби?

Шовк можна прасувати, але тільки в режимі з низькою температурою і краще через тонку тканину або натягнувши виріб на прасувальну дошку вологим.

  • Як позбутися жирних плям на бавовні?

Попередньо обробіть пляму м'яким мийним засобом або спеціальним засобом для виведення плям, потім періть у теплій воді з використанням стандартного порошку.

  • Що робити, якщо тканина сіла після прання?

Відновити початкові розміри тканини складно, але можна спробувати акуратно розтягнути її у вологому стані й висушити на горизонтальній поверхні.

  • Як доглядати за віскозою, щоб вона довше служила?

Періть віскозу в прохолодній воді на делікатному режимі, не викручуйте і не сушіть у пральній машині. Сушіть вироби в розправленому вигляді.

  • Як запобігти утворенню катишків на тканині?

Використовуйте мішки для прання, щоб захистити тканини під час прання, і вибирайте програми прання з низьким рівнем тертя.

  • Який режим сушіння вибрати для синтетичних тканин?

Синтетичні тканини краще сушити за низької температури або на повітрі, уникаючи прямих сонячних променів і високих температур.

  • Як зберегти форму в'язаних виробів?

В'язані вироби слід прати вручну або в машині на делікатному режимі, сушити, розклавши на рівній поверхні.