Як розрахувати обсяг тканини для пошиття дитячого одягу

  • Як розрахувати обсяг тканини для пошиття дитячого одягу

сорочка, сукня, святковий костюм для доньки чи сина своїми руками допоможе заощадити гроші на купівлі нових речей та оновлювати гардероб малюка у будь-який час. До того ж речі ручної роботи мають оригінальний дизайн та високу якість за рахунок підбору благородних матеріалів та фурнітури.

Але перед тим, як купити тканини для дитячого одягу в профільному магазині, важливо дізнатися: а) як визначається витрата тканини на дитячий одяг; б) які нюанси потрібно врахувати насамперед, щоб підготувати річ за розміром.

Розрахунок обсягу тканини: основні принципи

Щоб визначити точну витрату тканини на дитячу сукню, спідницю чи піджак, необхідно врахувати такі параметри:

  • тип матеріалу: полотна з натуральних волокон із щільною текстурою – вовна, джинс, жаккард нееластичні, та груба помилка розраховувати необхідну кількість матеріалу без мінімального запасу – 20-50 см. У той же час матерії з високим вмістом стрейчу відмінно тягнуться, та придбати такі волокна можна без запасу;
  • особливості крою виробу: при розрахунку обсягу матеріалу на спідницю прямого крою до коліна без оборок, рюшів та інших деталей, знадобиться одна кількість матерії, на аналогічну модель з багатою обробкою на 50-70 см більше;
  • зростання та статура дитини: чим вище ці показники, тим більше полотна потрібно, щоб пошити стильну курточку, сукню або штани.Дізнатися приблизні розрахунки можна за допомогою стандартної таблиці, в якій вказано обсяг грудей, талії, стегон, зростання дитини та метраж для пошиття виробу;
  • ширина матеріалу: швачки, які проводять майстер-класи для молодих мам, радять оцінити ширину полотна. Оптимальний варіант для цього показника – 100 см.

І ще один важливий нюанс, про який багато хто забуває, – приступати до розрахунків потрібно після того, як буде готова форма і розкладка лекал, інакше дані можуть бути неточними.

Поради для майстринь-початківців

Якщо ви вперше збираєтеся шити одяг для дитини вперше, приділіть час невеликій підготовці:

  • дивіться відеоурок щодо вибору, розрахунку або підготовки викрійки для конкретної речі;
  • зшийте «пробник» – спідницю, сорочку, шорти, сукню з недорогої тканини, попередньо розрахувавши обсяг витратного матеріалу та підготувавши форму.

Завдяки цим двом діям ви почуватиметеся впевненіше, і шанси підготувати стильну та практичну річ для доньки чи сина істотно зростуть.