Що таке тканина рібана?

  • Що таке тканина рібана?

Знайомство з трикотажем - що таке тканина рібана

На сьогоднішній день вибір сучасних тканин надзвичайно великий і різноманітний. Великий інтерес представляє такий вид трикотажу як рибана. Цікавий він тим, що поєднує в собі відмінну якість, універсальність у застосуванні й привабливий за ціною.

Творити з цього матеріалу легко і просто як досвідченим швеям, так і майстриням-початківцям. Обидва боки матеріалу мають однаковий малюнок переплетення волокон: по черзі в'яжуться лицьові та виворітні петлі, за аналогією з в'язанням "резинки". При збільшенні на фото рібани добре проглядається її структура.

Опис, властивості та склад рібани

Рібана стає дедалі популярнішою завдяки масі корисних якостей. Це екологічний матеріал з низкою важливих властивостей: це "дихаюча" тканина з відмінною циркуляцією повітря, безпечна у використанні навіть для алергіків і новонароджених дітей, відмінно вбирає вологу.

Цей матеріал добре розтягується, але при цьому зберігає первісний вигляд. Спосіб плетіння цієї тканини робить вироби з неї практично невразливими: висока міцність і зносостійкість, стійкість до численних прань. Одяг з цієї тканини важко пом'яти. Не завдасть клопоту як під час шиття (краї матеріалу не загортаються), так і в догляді за річчю (стійка до линяння, утворення ковтунців, не сідає).

Види тканини

За своїм складом тканина поділяється на:

  • - рібану з бавовни;
  • - еластичну рібану.

Перший вид трикотажу абсолютно натуральний, тому чудово підходить для шиття дитячого одягу, пелюшок, сорочечок, шапочок, повзунків тощо. До складу цього виду матеріалу не входить синтетика, тому він відрізняється меншою "тягучістю", але більшою екологічністю. З довгих, відшліфованих бавовняних волокон виробляють рібану пеньє. Тканина цього типу має найвищий рівень якості, оскільки після обробки матеріал виходить тонким, міцним і бездоганно гладким. Ні на дотик, ні візуально на такій тканині неможливо помітити якісь недоліки і вади.

Другий вид тканини (з лайкрою) відрізняється більшою еластичністю і міцністю. Одяг з цієї тканини менш схильний до усадки. Чудово підходить для шиття "дорослого" одягу, а також для вставок (бейка з рібани) у вигляді нижньої частини костюмів, суконь, комірців і манжетів. Еластична рібана - більш ходовий матеріал, оскільки краще тримає форму і не деформується, витримує прання в будь-якому режимі.

Що можна пошити з рібани

Як вид трикотажу, рібана доволі м'яка і приємна тілу. З рібани шиють дитячий і дорослий одяг: піжами, сорочки, спортивні костюми, з рібани з начосом - натільну білизну і верхній одяг, шапки. Тож не дивно, що з цього виду трикотажу шиють практично все. З цим матеріалом є де розгулятися творчій уяві кожної рукодільниці.