Вивести плями плісняви з тканини

  • Вивести плями плісняви з тканини

Якщо у одягу з'явився затхлий запах і утворилися чорні плями – отже, він заражений спорами плісняви. Але впадати у відчай і викидати улюблені речі не варто. Як прибрати плісняву з тканини швидко і ефективно - питання нелегке, але цілком вирішуване.

П'ять способів позбутися плісняви ​​на тканині

Багато господарки цікавляться, як можна видалити цвіль з тканини в домашніх умовах, якщо цвілевий грибок буквально в'ївся в структуру волокон, і звичайний порошок не допомагає. Якщо матеріал досить ніжний і може зіпсуватися від агресивних засобів та прання, краще звернутися до хімчистки. У решті випадків вивести неприємний грибок можна і за допомогою народних методів. Розглянемо основні способи, як вивести плями плісняви ​​з тканини.

Нашатирний спирт та сік лимона

Як позбутися плісняви ​​на кольоровій та синтетичній тканині знає нашатирний спирт. Розведіть нашатир з теплою водою у співвідношенні 1:1, змочіть губку або ватний тампон розчином, що вийшов, і обережно протріть потрібну область. Далі потрібно випрати одяг у теплій воді, використовуючи порошок-виведення плям. Цей спосіб можна використовувати для верхнього одягу. Повторюйте процедуру очищення до зникнення нальоту (тут прання не знадобиться). Як альтернатива, можна скористатися лимонним соком та протерти останнім уражені ділянки.

Перекис водню

Цей варіант підходить виключно для білих матеріалів, оскільки хімічний склад перекису виїдає колір матеріалу. Нанесіть речовину на уражені ділянки матерії та залиште на кілька хвилин.

Скіпідар

Делікатний одяг із шовку та вовни надто сприйнятливий до хімічного складу. Тому найефективніше, як відпрати цвіль з тканини, – змочити шматок вати скипидаром та обробити грибкові відмітки. Потім посипте область, що очищається глиною або дитячою присипкою, накрити листом паперу і пропрасувати праскою.

Простокваша

Ще одним методом, як можна відмити плісняву з тканини, вважається кисле середовище. Для цих цілей підійде скисле молоко, сироватка і кисле молоко. Якщо грибковий наліт з'явився нещодавно, достатньо нанести вибрану рідину на забруднену поверхню та ретельно протерти. В іншому випадку замочіть речі в розчині і залиште на ніч. Зранку сліди зникнуть.

Найчастіше цвілість вдається вивести з матеріалів. Якщо ж річ не вдалося врятувати і ви давно роздумували оновити гардероб, можна купити бавовняну тканину оптом і замінити зіпсовані вбрання.