У чому головні відмінності між велюром та оксамитом

  • У чому головні відмінності між велюром та оксамитом

Ці матеріали практично ідентичні на вигляд - фактурі, тактильним відчуттям, складу. Але тільки на думку майстрів-початківців.

Професійні швачки та стилісти знають, чим відрізняється оксамит від велюру, і рекомендують розібратися в цьому питанні, якщо: а) ви збираєтеся зайнятися пошиттям одягу професійно; б) вам важливо розумно підібрати матеріал для створення нової речі або її декорування; в) ви хочете стати експертом у виборі тканин для одягу.

В огляді ми розглянемо відмінності велюру та оксамиту і відповімо на важливе питання: що дорожче за велюр або оксамит.

Склад

Головна різниця оксамиту та велюру - волокна, що використовуються для їх виготовлення.

У першому випадку відбирається шерсть, бавовна, додаються шовкові нитки, що надає полотну благородного блиску, м'якості.

У другому - шерсть або бавовна з вплетенням синтетичних матеріалів, щоб зробити тканину більш еластичною і менш вибагливою у догляді.

Візуально відрізнити матерію практично неможливо. Розглянути ключову відмінність - більш довгий ворс на оксамиті можна за допомогою лупи або детального розгляду полотна на відстані 10-15 см. Якщо такої можливості немає, доведеться покластися на тактильні відчуття.

Сфера застосування

Останнім часом велюрова тканина використовується для пошиття одягу для дому - костюмів, халатів, піжам, накидок, оскільки вони виглядають стильно, дарують тепло та комфорт.

А ось оксамит вибирають для пошиття накидок для крісел, меблевої оббивки, а такке вечірніх суконь, оскільки він виглядає благородніше.

Правила догляду за матеріалами

Обидві матерії невибагливі у догляді: для усунення пилу, забруднень, плям підійде ручне прання за температури 30 градусів. Витискати полотна потрібно акуратно, але при цьому ретельно. А сушити їх варто, розклавши на тканині, на невеликій відстані від батареї або іншого джерела тепла.

Гладити вироби з велюру або оксамиту потрібно лише в делікатному режимі (до 100С), інакше можна пошкодити текстуру тканини та колір.

Переваги

Ще одне питання, яке цікавить майстрів-початківців: що краще - велюр чи оксамит?

Виділити фаворита складно, оскільки матеріали використовуються для різних речей. Велюр - для одягу для дому, оксамит - для вечірнього вбрання, оббивки для меблів. При цьому обидва матеріали виглядають елегантно, чудово пропускають повітря, приємні на дотик і дарують тепло в холодну погоду. Єдине нюанс – ціна. Вартість оксамиту вище, ніж велюру.