Тканина віскоза та її особливості

  • Тканина віскоза та її особливості

Одна з найпоширеніших тканин у світі, яка з сезону в сезон стає тільки популярнішою, - сьогодні ми поговоримо про віскозу. Доступна, універсальна, дуже приємна на дотик і різноманітна у своїх втіленнях, вона стала справжньою знахідкою для тих, хто віддає перевагу натуральним тканинам перед синтетикою. Що це за матеріал, коли він з'явився і чим сподобався швачкам і модницям? Читайте далі!

Як виготовляють віскозу

Можливо, ви здивуєтеся, але віскозне волокно отримують із... Деревини! Так, уявіть собі, легкі сукні в квіточку колись були деревами. Віскоза - штучна тканина, волокно для якої отримують із натуральної сировини складним шляхом. Деревину подрібнюють, розмочують, домагаючись отримання целюлози.

Процес отримання віскозного волокна з деревної целюлози за "холодною" технологією було розроблено ще наприкінці XIX століття. Промислових масштабів виробництво досягло до початку 20 століття. У наші дні формула використовується з незначними модифікаціями. Складається вона з таких етапів:

  •     Спочатку з целюлози отримують прядильний розчин (ксантогенат целюлози).
  •     Потім з нього формують нитки, пропускаючи через кислотний розчин.
  •     Потім нитки проходять через оздоблення і сушку.

Готові віскозні нитки добре вбирають барвники, які підходять для натуральних волокон. Різні способи обробки можуть зробити тканину зовні й на дотик практично не відрізнити від натуральних побратимів - льону, бавовни, шовку та вовни.

У назви тканини відсутній переклад - її назву було винайдено спеціально для неї.

Склад і методи обробки віскози

Властивості віскози багато в чому залежать від використовуваної для її виготовлення сировини. Яка вона буває? Існують чотири основні види волокон, які отримують із целюлози. 

Найпопулярніше, яке роблять з листяної деревини різних порід, - це модал.

Бамбук теж може виступати в ролі сировини для майбутньої тканини, і целюлоза з бамбука дуже нагадує за своїми властивостями натуральне бавовняне волокно.

Сиблон - волокно з переробленої целюлози хвойних порід деревини. Воно дуже міцне, мало мнеться, не сідає, але виробництво його нині скорочено. 

З деревини евкаліпта виготовляють тенсель - матеріал з чудовими антисептичними властивостями, дуже міцний і екологічний.

Технологія виробництва віскози теж впливає на те, яким буде полотно. Наприклад, у процесі обробки виходять нитки різної товщини, з яких виготовляють різні матеріали. З тонких текстильних ниток виготовляють легкі одежні матеріали, а штапельне волокно (коротке, однакової довжини) може використовуватися навіть для виготовлення віскозної пряжі. Щільні, міцні віскозні нитки йдуть на виробництво кордних матеріалів.

Важливі фізико-механічні параметри тканини - її матовість або блиск, щільність або легкість, фактурність або гладкість - також залежать від способу формування майбутнього волокна. Так, вихідна, чиста віскоза за своїми характеристиками нагадує шовк, вона переливається, і цього блиску позбавляються, додаючи матувальні компоненти.

Характеристики віскози. Переваги та недоліки

Віскоза не дарма користується "всенародною" любов'ю. Звернемося до її переваг.   

Матеріали з віскози відрізняються від більшості інших унікальною властивістю - влітку вони дарують приємне відчуття прохолоди, а взимку - зігрівають.   

Віскоза гіпоалергенна і підходить власникам чутливої шкіри - цей плюс важливий і для батьків маленьких дітей. 

Тактильність, м'якість і вражаюча драпірованість роблять матеріали з віскози улюбленцями модниць.   

Віскоза не накопичує статичну електрику, що дає змогу робити її частиною багатошарових образів у будь-якому сезоні.  

Ще на етапі волокна, віскоза легко забарвлюється в будь-який відтінок. Завдяки тому, що барвник вводиться безпосередньо у волокно, яскравість та інтенсивність фарбування зберігається максимально довго, тканини не линяють.   

Віскозне волокно дуже легке, легше за бавовну. При цьому гігроскопічність цього волокна в цілих два рази перевищує здатність бавовни вбирати воду!   

У сухому стані будь-які полотна з віскози вирізняються високою міцністю.

Є у цієї групи тканин і недоліки, яких, щоправда, відчутно менше, ніж переваг.   

У мокрому вигляді полотно може бути крихким, але для цього все ж потрібен достатній механічний вплив. Під час звичайного прання нічого страшного з тканиною не трапиться.   

Віскоза дає усадку до 10%, але якщо провести ВТО згідно з усіма вимогами до догляду за полотнами з віскозного волокна, то усадка буде меншою.

 

Види тканин з віскозним волокном

Розглянемо види віскози залежно від складу. На етикетках можна зустріти найменування viscon, viscose, ацетат, а сама тканина може бути турецька, китайська, європейська і навіть російська, але саме склад впливає на основні характеристики.

100%-ва натуральна віскоза - дуже ніжний, м'який на дотик платтяний матеріал, який може зустрічатися в магазинах під назвами "тенсель", "модал", "мікромодал". Без додаткових добавок тканини з віскози виходять неймовірно тактильними і приємними, але мають одну вразливість - у мокрому вигляді вони стають крихкими.

Один з найпопулярніших видів віскози - улюблений прихильницями романтичного стилю штапель. До складу такої тканини входять виключно волокна віскози однакової довжини, завдяки чому тканина майже зовсім не мнеться, утворює ідеальні драпірування.

Віскозний трикотаж - це ціла група в'язаних матеріалів на основі віскозних волокон. Різні за щільністю в'язки, відсотком вмісту віскози і декоративними характеристиками, такі полотна використовують для пошиття дитячого та дорослого одягу, нижньої білизни.

Полівіскоза - це популярний мікс віскози з поліестером (може зустрічатися акрил, нейлон). Сумішева тканина відмінно підходить для пошиття штанів, спідниць, жакетів. Часто з такою назвою зустрічається костюмка. Беручи все найкраще від натуральних тканин - гігієнічність, м'якість і здатність довго утримувати кольори після фарбування, полівіскоза також позбавлена їхніх недоліків. Завдяки поліестеру в складі, тканина мало мнеться, відмінно носиться.

Віскоза стрейч, що добре підходить для жіночого та спортивного одягу, - це завжди віскоза, до якої додано лайкру, спандекс або еластан, оскільки натуральний матеріал практично не тягнеться.

Часто можна зустріти віскозу з бавовною - дует 50/50 та інші комбінації (95 на 5, 70 на 30, 65 на 35 та інші варіації у відсотках) дають змогу створити досить міцний, щільний матеріал, придатний навіть для пошиття штанів і жакетів.

Напевно, коли ви читали про те, що віскоза дарує приємну прохолоду в спеку, ви подумали, що з неї вийшла б чудова постільна білизна на літо. У поєднанні з бавовною віскоза дійсно вважається підходящим варіантом для легкого домашнього текстилю та постільної білизни. Віскозний шовк може використовуватися в пошитті постільної білизни й окремо, без бавовняних добавок.

Нарешті, підкладкова віскоза - ідеальний варіант для створення підкладки при пошитті верхнього одягу і теплих головних уборів. Це гігієнічно, адже віскоза вбирає вологу, на відміну від багатьох синтетичних матеріалів, які часто використовуються для перерахованих асортиментних груп. Крім того, щільна тканина, особливо з додаванням бавовни або поліестеру, відмінно ковзає, захищаючи основну тканину від пошкоджень.

У нашому асортименті представлені різні види віскозних матеріалів. Найактуальніші в поточному сезоні і загалом, у весняно-літній період, - це, зрозуміло, принтований штапель, платтяна віскоза, різні види трикотажних і костюмних матеріалів з додаванням цього волокна. Особливою любов'ю користується віскоза твіл в однотонних кольорах і з оригінальними принтами - це шовковиста і щільніша, порівняно зі звичайною віскозою, тканина саржевого переплетення.

Якому виду віддати перевагу? Усе залежить від того, що ви плануєте шити. Пальто, сукню, а може, віддасте перевагу зовсім не одягу?

Віскоза - краща чи гірша за інші тканини?

Порівнювати віскозу з іншими матеріалами складно - її властивості унікальні. При цьому часто швачки задаються питанням - віскоза чи синтетика? Звісно, потрібно дивитися в кожній конкретній ситуації, але для пошиття одягу та білизни віскоза - чудовий варіант. існує безліч сумішевих тканин, у яких віскоза може виступати в провідній або допоміжній ролі.

Однозначно, що для літніх суконь, комплектів, костюмів складно знайти тканину, кращу за віскозу, яка була б настільки ж драпіруваною, легкою і комфортною в носінні. Якщо ви замислюєтеся про вироби тепліші, для прохолодного сезону, краще зупинитися не на чистій віскозі, а на сумішевих варіантах.

Для чого використовують віскозу?

Віскоза - напрочуд різноманітна у своїх проявах тканина. Тому і сфера її застосування надзвичайно широка. Звісно, найочевидніший напрямок - це пошиття суконь, спідниць, топів і комплектів зі всіляких варіацій сукневої віскози, штапеля. Джогери, ярусні сукні або довгі спідниці, зручні топи - все це чудово вийде з комфортної віскози.

Нерідко з костюмних варіацій тканини шиють неймовірно стильні вироби, які підходять для офісного гардероба. Матеріал доступний за ціною, а отже, його можна сміливо використовувати для пошиття актуальних, сезонних виробів.

Неткані матеріали для прибирання, сировину для легкої промисловості теж виробляють із віскози. Бамбукова віскоза часто використовується в постільній білизні, і навіть у шкарпетках.

Як правильно доглядати за віскозою?

Правильний догляд - гарантія довготривалого носіння виробів з віскози. Прати їх можна в машині, за невисокої температури - до 40 градусів. Допускається машинний віджим на невисоких обертах. Якщо ви перете вручну, не викручуйте віскозу, дайте виробу стекти природним чином, потім сушіть у розправленому вигляді. У разі неправильного сушіння, особливо на батареї або з іншим термічним впливом, на віскозі можуть утворюватися заломи, які складно відпрасувати.

У нас на сайті на вас чекають десятки варіантів тканин на основі віскози. Сукняні, костюмні й навіть пальтові - всі вони опубліковані в каталозі з докладними фото. Прочитавши опис та відгуки, ви легко виберете для себе відповідні тканини, щоб реалізувати будь-які задуми.