Тканина тафта: особливості та сфера застосування

  • Тканина тафта: особливості та сфера застосування

Як виробляють тафту

Цей матеріал отримують способом полотняного переплетення туго скручених ниток. Це найпростіший вид ткацького плетіння, в якому нитка основи переплітається з ниткою основи через одну. При цьому, якщо нитка туго скручена, досягається той самий шовковистий ефект. Для її виготовлення завжди беруться тонкі нитки однакових номерів. У результаті дотримання цих двох умов тканина виходить щільною, але при цьому тонкою. Лицьовий і виворітний боки у неї мають однаковий вигляд.

Склад тафти

Довгий час ці тканини отримували тільки з натуральних волокон - льону, шовку, бавовни. З розвитком хімічної промисловості в другій половині XX століття стали використовувати для її створення також штучну та синтетичну сировину, яка не поступається за властивостями природним, до того ж недорога за ціною. Ось із яких волокон сьогодні виготовляють цей матеріал.

  • Шовкові - з них виготовляють найдорожчу тафту, блискучу, що красиво відбиває світло.
  • Бавовняні - дають дуже м'яку тканину, приємну до тіла, але підвищеної м'якості.
  • Віскозні - отримують із деревини благородних порід, вимоченої в хімічних розчинах.
  • Поліестерні - волокна із синтетичних поліефірних речовин.
  • Ацетатні - синтетичні нитки, одержувані з ацетилцелюлози. З них виробляють недорогі тканини зі зручними властивостями.

Фактура у цього матеріалу буває гладка, жата і набивна.

Характеристики тафти

Тафта - досить щільний, але водночас тонкий матеріал. Володіє хорошими водовідштовхувальними властивостями завдяки щільності переплетення ниток, має гарний зовнішній вигляд, приємний блиск. Вона практично не схильна до усадки. Тафта має властивість драпіруватися не струмливими складками, а заломами, які добре тримають форму. Ця властивість дає змогу створювати красиві портьєри, які особливо виграшно виглядають у класичних інтер'єрах.

Різновиди тафти

Залежно від сировини, що використовується для виробництва полотна, виходять різні тканини для пошиття одягу і предметів інтер'єру.

Поліестерова тафта дуже гладенька, з благородним блиском, шарудить під час руху. З неї шиють урочисті та весільні вбрання.

Віскозна тканина дуже приємна до тіла, з неї виготовляють зазвичай літні сукні, спідниці, сарафани. Матеріал під гобелен підходить для виробництва жилетів, спідниць, ошатних суконь.

Із жатої тафти шиють деякі види одягу, покривала, штори. Таку фактуру отримують під впливом спеціального преса. Прасувати її не потрібно.

Тафта-шанжан - шикарний матеріал, що випускається в безлічі колірних варіацій. Відтінок тканини при цьому змінюється залежно від кута зору. Під час її виготовлення переплітають нитки різних кольорів, що і дає шуканий ефект. Матеріал має дійсно чудовий вигляд, і навіть проста за моделлю річ матиме дуже ошатний вигляд.

Область застосування тафти

Як ми вже згадували вище, тафту використовують для пошиття вечірніх і весільних нарядів. Вони гармонійно поєднуються з елементами з мережива або гіпюру. Крім цього, деякі види тафти, особливо синтетичної, добре підходять для виготовлення повсякденного одягу: блузок, сорочок, спідниць, костюмів.

Широке застосування знайшла тафта в декоруванні. Вельми ефектний вигляд цей матеріал має в інтер'єрах бароко, рококо тощо. З нього роблять подушки, штори, покривала, оббивають меблі і навіть стіни. Штори з такого матеріалу за рахунок щільності не пропускають світло, тому їх краще використовувати в сонячній кімнаті.

Тканина також добре підходить для створення сценічних і карнавальних костюмів, суконь для занять бальними танцями.

ПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ ТАФТИ

Незважаючи на свою високу щільність, матеріал дуже легкий і тонкий. Він має гарний зовнішній вигляд, приємний блиск. Добре тримає форму, драпіруючись красивими загинами. Можна також відзначити насиченість кольору, різноманітність колірної гами, зносостійкість матеріалу. Він легко переться і дуже швидко висихає.

Поряд з перевагами тканина має недоліки. У неї низькі показники гігроскопічності та повітропроникності. При попаданні води на поверхні залишаються плями. Матеріал має властивість накопичувати статичну електрику, а також плавиться при високій температурі. Під час розкрою та шиття слід бути акуратним, оскільки краї сильно сипляться. Товста голка розсовує нитки, і вони можуть зміститися, утворюється зовнішній дефект. Крім того, тафта може дати усадку при пранні в дуже гарячій воді. За відсутності достатнього досвіду в шитті краще довірити пошиття виробу професіоналам, щоб не зіпсувати його.

Поради з догляду за тафтою

Цей матеріал вимагає вельми обережного догляду, інакше в разі недбалого поводження річ буде безповоротно зіпсована. Обов'язково слід ознайомитися з інформацією на етикетці виробу, на якій виробник вказує рекомендовані способи догляду. На ній же вказано склад тканини.

Прати виріб з тафти краще вручну або в машинці на спеціальному режимі за температури не вище 30°С. Заборонено використовувати мийні засоби з відбілювачами, а краще взяти гель або порошок для делікатних матеріалів. Віджимання в машинці також неприпустиме. Виріб після прання потрібно обгорнути рушником, щоб він увібрав зайву вологу, і залишити сушитися в горизонтальному положенні або на плічках, бажано далеко від гарячих батарей.

Матеріал боїться гарячої праски, прасувати речі слід тільки з вивороту на низькій температурі, краще через спеціальну прокладку. Жате полотно прасувати не потрібно.

Тафта - красивий матеріал, речі з якого стануть прикрасою вашого гардероба. Сьогодні текстильна промисловість випускає безліч її різновидів, тому кожен зможе втілити свої дизайнерські фантазії.