Тканина шифон: види, особливості та властивості

  • Тканина шифон: види, особливості та властивості

Європейські модниці з вінценосних родин побачили нову тканину лише в середині ХVIII століття. Блискучі уми модельєрів того часу швидко знайшли шифону гідне застосування. І дуже скоро його м'які складки визирали з-під парчевих камзолів і щільних вечірніх суконь. Впевнене зростання попиту змусило виробників текстилю знайти спосіб самостійно випускати шифон з шовкових ниток. Але дорожнеча останніх наштовхнула на думку використовувати волокна синтетичного походження. Нейлон і поліестер, переплетені спеціальним рельєфним способом, подарували європейцям легкий і красивий матеріал, який неможливо відрізнити від натурального шифону, а також має аналогічні властивості.

Особливості виробництва та характеристики тканини

Нині натуральний шифон - рідкість. Частіше трапляється штучне або сумішеве полотно з додаванням поліестеру і віскози для поліпшення характеристик міцності і зовнішнього вигляду тканини. Також широкого поширення набув бавовняний шифон, ціна якого нижча за шовковий аналог завдяки простішому виробничому процесу і низькій собівартості.

Численні експерименти зі складом сировини і способами плетіння волокон дали змогу значно розширити асортимент шифонової групи тканин. Сьогодні в ній представлені:

  • Креп-шифон - полотно крепового плетіння, щільно скручені волокна якого утворюють матеріал із приємною фактурою.
  • Атлас-шифон - поєднує в собі переваги обох тканин, а його поверхню прикрашає привабливий рельєфний візерунок.
  • Бавовняний шифон - гігроскопічний і """"дихаючий"""" матеріал, у якому можна легко пережити літню спеку.
  • Двосторонній шифон - декоративне полотно, де шари тканини доповнюють один одного відтінком і фактурою.
  • Жакард-шифон - тут ставку зроблено не на легкість і прозорість, а на кольорові візерунки, що незмінно вирізняють полотна жакардового плетіння.
  • Шанжан, або шанж-шифон - завдяки волокнам натурального шовку має здатність відбивати світло.
  • Перл-шифон - матеріал із приємним перловим блиском, ідеальний для пошиття святкового та вихідного вбрання.

Кожен з перерахованих видів матеріалу має свої особливості. Але практично всі вони незмінно демонструють:

  • високий ступінь міцності, зумовлений наявністю в складі штучних ниток;
  • гігроскопічність, здатність вбирати і випаровувати воду;
  • зовнішню привабливість, м'яке сяйво і помітні переходи відтінків у драпіруваннях;
  • м'якість фактури, яка обумовлена включенням до складу матеріалу віскозних волокон;
  • незмінність, здатність зберігати форму і первісну фактуру;
  • мінімальну схильність до усадки завдяки частковому штучному складу.

Використання сучасного текстильного обладнання та ретельно прорахований склад дає змогу витягти максимум корисних властивостей з натуральних і синтетичних волокон. Результат - тканина з видатними естетичними і практичними перевагами, яку відносять до матеріалів преміум-класу.

Переваги та недоліки шифону, про які слід знати покупцям

Набір переваг тканини визначає склад її сировини й особливості плетіння ниток. Крім незмінних зовнішніх переваг, варто назвати:

  • виражені гіпоалергенні властивості;
  • здатність дихати і пропускати повітря;
  • стійкість відтінків, які не бояться навіть тривалого УФ випромінювання;
  • поєднання рельєфної фактури з м'якістю, що спрощує розкрій і пошиття виробів;
  • здатність тримати форму;
  • величезна різноманітність фактур і кольорів, а також зовнішніх візуальних ефектів.

Деякі обмеження щодо застосування шифону можуть бути пов'язані з ризиком утворення затяжок і пошкодження ниток при контакті з гострими предметами. Крім того, під час розкрою ця тканина вимагає ретельної обробки зрізів, щоб уникнути їх осипання. Зберегти первісний вигляд шифонових виробів вдасться тільки в разі грамотного догляду: будь-яке порушення вимог виробника стане причиною деформації, пошкодження і незворотного псування матеріалу.

Варіанти застосування шифону під час пошиття текстильних виробів

Особливості структури і зовнішнього вигляду дають змогу використовувати шифон як основний матеріал або декоративне оздоблення для предметів одягу і побутового текстилю. Найчастіше це літні сукні, штани і блузи, костюми і хвилясті багатоярусні спідниці. Ідеальним рішенням для їх пошиття виступає принтований шифон, природне сяйво якого доповнюють хитромудрі візерунки або квітковий малюнок. Тканина, прикрашена стразами, вишивкою або паєтками, може виступати верхнім шаром однотонного вбрання.

Дуже красиво і затишно виглядають літні штори з шифону, прикриті зверху щільними парчевими або шовковими гардинами. Матеріал чудово підходить для пошиття ніжної постільної білизни, пікантних накидок і пеньюарів.

Струмлива фактура шифону робить його підходящим матеріалом для пошиття аксесуарів: шарфів, хусток і парео. Витончені деталі - волани, рюші та плісе - прикрасять шовкове або атласне вбрання, розбавляючи щільність і строгість однотонної тканини. Із шифону шиють текстильні квіти, які сьогодні є модною деталлю інтер'єру, балдахіни і накидки над ліжком у спальні та інші декоративні предмети.

Рекомендації з догляду за виробами з шифону

Щоб новий одяг або штори з шифону прослужили багато років і радували своїм зовнішнім виглядом, слід дотримуватися низки нескладних правил:

  • Моделі з натурального шовку вимагають найделікатнішого поводження. Прання може призвести до псування тканини, тому оптимальним рішенням буде професійне хімічне чищення виробу.
  • Полотна з переважанням віскози категорично не рекомендується викручувати у вологому стані, щоб не пошкодити тендітні волокна. Для них підійде ручне прання за температури до 30⁰С без віджимання.
  • Якщо ручне прання неможливе з тієї чи іншої причини, виберіть у налаштуваннях машини найбільш щадний режим і використовуйте спеціальний чохол для делікатних матеріалів.
  • Застосовуйте найм'якіші порошки або гелі, які дбайливо впливають на тканину.
  • Кип'ятіння і відбілювання шифону неприпустимі навіть за появи на виробі стійких плям.

Сушити шифон краще у вертикальному стані, щоб вода швидше стекла з волокон, а виріб не втратив форму. Прасування здійснюється в режимі "шовк", необхідності в попередньому зволоженні матеріалу немає. Зберігати чисті випрасувані вироби краще у вертикальному стані на м'яких оксамитових "плічках" відповідного розміру.