Тканина муслін: склад, характеристики та різновиди

  • Тканина муслін: склад, характеристики та різновиди

Тканина муслін - тонкий, м'який матеріал полотняного переплетіння. Здебільшого виробляється з бавовняних волокон, але також основою для нього можуть слугувати вовна або шовк, льон. З мусліну шиють різні види одягу, домашній текстиль. Особливість його в тому, що муслін буває тільки натуральним, без синтетичних волокон.

Як виробляють муслін

Тканина виробляється із застосуванням спеціального методу переплетення: волокна спочатку скручуються, а потім переплітаються, і між ними залишаються просвіти. Деякі види мусліну навіть можуть нагадувати марлівку. Але він щільніший, красивіший, довговічніший. Залежно від початкової сировини відрізняється метод виробництва.

Найпоширеніший бавовняний муслін виробляють із міткалі. Це грубе полотно з бавовняних волокон, яке потім проходить кілька етапів, щоб вийшла готова тканина. Його піддають мерсеризації, відбілюють, фарбують.

Шовковий муслін - найдорожчий матеріал у цій категорії. Як зрозуміло з назви, його отримують з ниток шовку, туго переплетених. Після всіх етапів обробки виходить гладке, блискуче полотно. З нього шиють одяг, переважно жіночий: сукні, спідниці, блузки. І навіть за властивостями він нагадує шовковий: у ньому комфортно в спекотну погоду, він гігроскопічний і приємний до тіла.

Вовняний муслін має більш пухку структуру, ніж два попередні, він не такий тонкий, як шовковий, з нього виготовляють одяг для зимового та демісезонного часу. Майже невагома, вона відмінно зігріває в холоди.

СКЛАД МУСЛІНУ

Як зрозуміло з опису вище, склад тканини залежить від сировини, з якої вона виготовлена. Це можуть бути вовна, шовк, бавовна. Якість сировини може бути різною, від цього залежать властивості готового полотна. Важлива особливість муслінових матеріалів - вони не бувають штучними або синтетичними, виробляються повністю з натуральних матеріалів, тому підходять для виготовлення навіть дитячого одягу.

ХАРАКТЕРИСТИКИ МУСЛІНУ

Попри те, що вироблені з різних волокон, ці матеріали мають зручні параметри, завдяки яким здобули таку популярність.

М'якість і рихлість. Полотняне переплетення ниток надає тканині легкість і легкість.

Тонкість і водночас щільність. Ось такими двома, здавалося б, непоєднуваними характеристиками володіє муслін. Міцність досягається завдяки щільному скручуванню ниток.

Повітропроникність. Тканина добре пропускає повітря, водночас у ній не жарко влітку і не холодно взимку.

Гігроскопічність, швидке висихання. Завдяки повітряній структурі муслін дуже швидко сохне.

Із шовкового і бавовняного мусліну часто шиють гарні вбрання, оскільки він має здатність красиво драпіруватися, утворюючи складки, що летять.

РІЗНОВИДИ МУСЛІНУ

Матеріал буває, по суті, трьох основних видів: вовняним, шовковим і бавовняним, залежно від того, з яких ниток виробляється. З кожного виду тканини виробляють певні види одягу і текстилю - це залежить від характеристик. Читайте далі про переваги й недоліки цих матеріалів - це важливо, щоб правильно підібрати тканину для пошиття виробів, а також для відповідного догляду, що дає змогу продовжити термін служби речей.

СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ МУСЛІНУ

У зв'язку з тим, що муслін виробляється з різних видів волокон, залежить і сфера його застосування. Розглянемо, що можна виготовити з цього матеріалу.

Бавовняне полотно, таке легке, повітряне і гігроскопічне, добре підходить для виготовлення таких виробів:

  • дитячого одягу, зокрема й для немовлят: сорочечок, пелюшок;
  • текстилю для дому: кухонних рушників, серветок; фіранок, балдахінів;
  • нижньої та постільної білизни, ковдр, покривал.

Муслін, вироблений із шовкових волокон, вишуканий і легкий, застосовують для пошиття ошатного одягу, легких палантинів і хусток, декоративних пологів і завіс. Його та бавовняну тканину також використовують рукодільниці для виготовлення красивих, вишуканих брошок у вигляді квітів.

З мусліну на вовняній основі виготовляють теплий, але водночас тонкий і невагомий одяг: светри, сорочки, джемпери, шалі та шарфи, палантини, головні убори.

Перед вибором матеріалу для пошиття виробів потрібно мати уявлення про його характеристики, щоб у процесі експлуатації річ зберегла первісний вигляд.

ПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ МУСЛІНУ

Цю тканину важко переплутати з іншою, настільки вона характерної фактури, м'яка, повітряна, приємна на дотик. Крім того, муслін має безліч переваг.

Має хорошу повітропроникність, при цьому матеріал добре тримає тепло в холод і захищає від перегріву.

Не сковує рухів, пишні спідниці та сукні красиво майорять під час ходьби.

Екологічність і гіпоалергенність - всі види тканин виготовляють з натуральних волокон, без додавання синтетики.

Гігроскопічність - тканина добре вбирає вологу і швидко сохне.

Матеріал затримує ультрафіолетові промені, і цю властивість використовують при пошитті фіранок для сонячної сторони. Водночас вони добре пропускають світло. Речі з цієї тканини досить міцні, водночас практично невагомі.

З особливостей матеріалу можна назвати такі:

  • тканини з бавовни і шовку мають сильну сминаемостью;
  • з часом шви на облягаючих моделях починають розходитися;
  • пофарбований матеріал вигорає на сонці, може злиняти під час прання;
  • деформується від занадто гарячої праски.

Якщо враховувати ці особливості та правильно підбирати тканину для виробу, то він прослужить тривалий час.

ПОРАДИ З ДОГЛЯДУ ЗА МУСЛІНОМ

Дотримання рекомендацій з догляду допоможе продовжити термін служби речей і уникнути неприємних сюрпризів у процесі експлуатації.

Прати вироби з цієї тканини краще окремо, не змішуючи з іншими. Режим прання підійде делікатний, з нагріванням не вище 35-40 градусів. Не слід використовувати відбілювачі та занадто агресивні СМС, підійдуть гелі для тонких тканин. Після основного циклу прання муслін потрібно добре прополоскати, сильно не вичавлювати, а сушити в темному місці, подалі від сонячних променів. Для прасування вибирають відповідний режим - вовна, бавовна або шовк залежно від складу матеріалу.

Муслінові вироби за правильної експлуатації тішитимуть гарним виглядом і комфортом у носінні. У продажу сьогодні є безліч видів одягу і домашнього текстилю з цього матеріалу. Можна також пошити річ із нього самостійно або замовити в ательє.