Таблиця витрат тканини

  • Таблиця витрат тканини

Ціни на сучасні текстильні вироби далеко не завжди виправдовують якість, тому багато жінок думають про самостійне пошиття в домашніх умовах. При цьому важливим є питання, як розрахувати кількість тканини. Для розрахунків придумано типові норми, які використовують у своїй роботі швачки на фабриках та цехах. Хоч вони і призначені для масового виробництва, вони цілком підійдуть і для пошиття в домашніх умовах.

Витрата тканини визначається фасоном передбачуваного виробу, його розміром, а також шириною самої тканини, її малюнком, еластичністю тощо. Правильно розрахувати тканину вам допоможуть наші практичні поради, які будуть зрозумілі як новачкам, так і просунутим швачкам.

Як розрахувати тканину на одяг?

Мабуть, найскладніше розрахувати матеріал на одяг, зокрема на піджаки, штани, пальта. Для початку до уваги треба брати комплекцію людини, для якої призначатиметься виріб. Обов'язково потрібно виміряти зростання. Для футболок, піджаків, блуз – обхват грудей та талії, довжину рукавів; для штанів та спідниць – обхват талії та стегон, довжину ніг; для сукні – всі перераховані вище параметри. Розрахувати скільки тканини необхідно на різні види одягу можна дуже легко та просто. Нижче наведено таблицю витрат тканини, яка допоможе вам не помилитися під час покупки.

Також варто враховувати ширину самої тканини. Якщо вона не перевищує 100 сантиметрів, то її витрата збільшується майже в 2 рази. Те саме відбувається, якщо ви хочете спідницю зі складками: тканини потрібно вдвічі більше. Зважати треба і на підгинання низу.

При цьому пам'ятайте, що точно розрахувати кількість матеріалу можна тільки після створення повної форми, а також після попередньої розкладки лекал. Всі значення, прийняті до цього, можна вважати умовними, але все ж таки вони можуть допомогти в купівлі тканини. Враховуйте і те, що краще брати матеріал з невеликим запасом на випадок, якщо ви випадково зіпсуєте частину виробу.

Як розрахувати тканину на постільну білизну?

З постільною білизною все набагато простіше: тут не потрібно вигадувати хитромудрих фасонів і робити точні викрійки. Достатньо знати ширину ліжка, а також розміри подушок та ковдри.

Для прикладу спробуємо розрахувати тканину для стандартного постільного набору: простирадло, підковдра, 2 подушки. Майте на увазі, що для ідеальної білизни буде тканина шириною 220 сантиметрів.

Припустимо, ліжко шириною 150 сантиметрів. Необхідно, щоб простирадло звисало з боків, тому додаємо по 35-40 сантиметрів з кожного боку. Разом виходить 220-230 сантиметрів ширини тканини на простирадло.

Для підковдри вимірюємо ширину ковдри плюс залишаємо по 5-10 сантиметрів з кожного боку, щоб ковдра вільно в ній розташовувалась. Для ковдри шириною 150 сантиметрів витрата буде такою: 150 множимо на 2 (виріб двошаровий) і додаємо по 5-10 сантиметрів із двох сторін. Виходить 310-320 сантиметрів тканини.1-2 сантиметри можна залишити для швів. Аналогічно із подушкою, тільки тут потрібно залишати сантиметрів 30-40 на підгин.

Розрахунок витрат тканини на різні постільні вироби наведений в таблиці.

Якщо ви хочете купити тканину в інтернет-магазині, ви зайшли за правильною адресою. Ми пропонуємо великий вибір, швидку доставку та приємні ціни на весь асортимент.