Скільки тканини потрібно для сукні

  • Скільки тканини потрібно для сукні

Розрахунок матерії на сукню безпосередньо залежить від її ширини в рулоні, обраної моделі та звичайно ж розміру майбутнього виробу. Навіть початківець кравець легко може самостійно розрахувати витрату тканини для сукні, знаючи ці складові. Модне, можна пошити із різних видів матеріалу. Однак найкраще для нього купити трикотаж в Україні, вбрання з якого вже кілька років користуються популярністю у модниць.

При наборі враховуємо довжину спідниці залежно від фасону:

  • в підлогу;
  • до коліна;
  • трапеція.

Якщо куплений відріз шириною 150 см, то достатньо буде скласти довжину виробу та довжину рукава, додавши трохи на аксесуари та підгинання. Ця формула правильна для розмірів з 42 по 52. Якщо ширина становить 90-100 см, то на дорослу людину піде її вдвічі більше. Такої ширини буде достатньо, щоб пошити туалет для дівчинки, набравши одну довжину.

Як правильно розрахувати скільки потрібно метрів тканини на сукні великого розміру

Перед покупкою відрізу, варто з'ясувати, як розрахувати, скільки потрібно тканини на сукні та врахувати всі дрібниці. Якщо розмір моделі більше 52, то стандартної ширини 150 см буде мало. У цьому випадку і в ситуації, коли планується модель з рукавом і пишною спідницею, метраж відрізу при покупці слід помножити на 2. Краще мати запас, ніж знову їхати за покупками.

Найкраще поміряти, скільки тканини потрібно на сукні використовуючи готову форму. Її можна розкласти на столі або на підлозі, якщо річ шиється вдома.

Всі деталі укладаються вздовж кромки дольової нитки. Якщо покласти їх упоперек, то виріб не триматиме форму, і тягтиметься в різні боки.

Шиємо літню довгу сукню

Модель у підлогу також може мати як пишну спідницю, так і вузьку. Дізнатися, скільки метрів тканини піде на сукню без рукавів із пишною спідницею, можна за іншою формулою. Тут розраховується окремо довжина ліфа та спідниці з урахуванням ширини та довжини.

При покупці не варто забувати про те, що на підшив, йде ще 10-15 см. Крім того, слід врахувати додаткові деталі - плічка, оборки, пояс. Якщо матерія містить у великому відсотку натуральні волокна, вона обов'язково сяде після прання. Перед тим, як приступити до крою, матеріал слід декатувати - обробити паровим праскою або намочити в теплій воді і дати висохнути.

Найчастіше усадку дають різні види котону, лляні, шовкові, вельвет та інші. Вони можуть сісти на 5%.