Скільки потрібно метрів тканини для постільної білизни

  • Скільки потрібно метрів тканини для постільної білизни

Сьогодні можна купити постільну білизну з будь-яких видів тканин від шовку до сатину, у всіх можливих колірних варіаціях. Але іноді, все ж таки, пошити комплект для ліжка набагато вигідніше, ніж купити готовий. Скільки потрібно тканини на комплект постільної білизни, варто визначити заздалегідь.

Сьогодні найпопулярнішим матеріалом для ліжка є бязь. Міцна, щільна, легка та зносостійка, вона має зовсім різні малюнки. Інтернет магазин домашнього текстилю пропонує рулони в стандартній ширині 220 см з цікавою гамою кольорів та принтів.

Скільки тканини набрати для комфортного сну

Важливо правильно розрахувати витрати матеріалу на ліжко. Адже від цього залежатиме зручність сну. Не дуже приємно прокидатися від того, що простирадло загорнулося.

Розрахунок зробити просто. При покупці стандартного відрізу бязі, ми вважаємо її ширину довгого ліжка. Тобто, якщо довжина ліжка 210 см, то розмір простирадла та підковдра ми вважаємо за ширину рулону.

Визначаємося з розмірами комплекту. Це може бути один із чотирьох варіантів: євро, півторка, двоспальний або дитячий. Почнемо з розрахунку того, скільки тканини йде на 1.5 комплект стандартної постільної білизни:

  • простирадло 210*160 см плюс п'ять см на усадку;
  • підковдра 210* 150 *2 і плюс п'ять см на усадку;
  • дві подушки 70*50*2.

Наволочки можуть бути й інших розмірів. Сьогодні популярні розміри євро: 50*70 см.

Є ще один момент, який варто врахувати обов'язково, якщо ви вирішили самостійно пошити постільне. Будь-яке полотно після прання дасть усадку. Особливо якщо вона містить натуральні волокна. Тому перед тим, як розкроїти, обов'язково відпарте відріз за допомогою парової праски.

Цей процес називається декатуванням і великі виробництва, які стежать за своєю репутацією, обов'язково проводять його, перш ніж розкроїти тканину.

Постільна білизна з великим малюнком

Ми не даємо точну цифру, скільки купити метрів тканини для вашої постелі, тому що у кожного ширина ліжка різна. До того ж, якщо захотіти оформити ліжко зображенням пейзажу, квітів чи тварин, необхідно матерії взяти більше. У цьому випадку крій не від краю до краю, а від центрованого малюнка.

Для тих, хто любить точність у кожному міліметрі, підібрати розмір допоможе досвідчений продавець-консультант. В інтернет-магазині зручно по телефону дізнатися, скільки знадобиться матерії з урахуванням малюнку або без нього. Це дозволить зробити покупку швидко і не помилитися під час набору полотна.