Пальтові тканини: правила вибору

  • Пальтові тканини: правила вибору

Пальтові тканини: правила вибору

Пальто - невід'ємна частина елегантного міжсезонного гардеробу. Чоловічі, жіночі та дитячі пальта незмінно асоціюються з продуманими образами, чудовим смаком і почуттям стилю. У чому їхня особливість? Звичайно, фасон і універсальна сполучуваність різних моделей пальт робить їх дуже затребуваними для повсякденних виходів, але справжній секрет успіху цього виду верхнього одягу - це їхній характер, у якому сплітаються затишок, тепло, вишуканість і лаконічність.

На все це впливають властивості тканини, з якої шиють пальто. Тільки подумайте: зовнішні характеристики, тактильність, здатність утримувати тепло і багато інших обов'язкових для верхнього одягу якостей залежать саме від підібраних для шиття матеріалів. Сьогодні ми розповімо вам, як грамотно вибирати пальтові тканини, розкриємо плюси і мінуси популярних матеріалів. Готові зануритися в цей дивовижний світ? Починаємо!

СКЛАД ПАЛЬТОВИХ ТКАНИН ТА ЇХНІ РІЗНОВИДИ ЗА ТИПОМ СИРОВИНИ

Перше, на що потрібно звернути увагу, обираючи тканину для пальто, - це її практичність і відповідність сезону. Обидва ці параметри спираються на склад і спосіб обробки тканини. Найпопулярніші варіанти і для зимових моделей, і щоб пошити коротке демісезонне пальто, з огляду на високі показники теплозахисту, - це всілякі види однотонних пальтових тканин на основі вовни і поліестеру (драп), а також твід.

Не секрет, що традиційно для цієї асортиментної групи використовували виключно тканини на основі натуральних волокон. До винаходу якісної синтетики альтернатив у вовни, шовку, бавовни просто не було. Натуральні, важкі, щільні, вони добре гріли, але були неідеальними. Згодом технологія вдосконалювалася, і теплі тканини з віскози, поліестеру, акрилу стали частиною повсякденності.

Вовна все ж залишається найпопулярнішою сировиною для пальтових тканин. На її основі отримують такі різновиди матеріалів.

  • Камвольні - полотна середньої щільності, гладкі й досить м'які, виробляються з крученої тонкої пряжі.
  • Грубосуконні - важкі матеріали з товстої пряжі, полотняного переплетення, що нагадують за фактурою і щільністю натуральну повсть або сукно.
  • Тонкосуконні - ворсисті і рельєфні полотна полотняного або саржевого переплетення на основі пухнастої і тонкої пряжі.
  • Драпи - ціла група досить товстих тканин з високою щільністю. Вони бувають одношаровими і двошаровими, з різними видами оформлення лицьового боку - гладкими, під велюр, з фігурно викладеним ворсом, трапляється і валяний верх. Усі драпові тканини відмінно утримують тепло, не продуваються. Драп відкриває найширші горизонти для любителів самостійного пошиття, - завдяки достатку варіацій складу, підібрати це гладкофарбоване або меланжеве полотно можна майже для будь-якого завдання. Зазвичай пальтові тканини з додаванням вовни виготовляють полотняним або саржевим методом плетіння. Існують й інші види вовняних тканин для пальто.
  • Габардин - досить жорстка, щільна тканина складного саржевого плетіння, є виражений рубчик. Може бути полегшеною і щільною, підходить для класичних моделей пальто.
  • Кашемір - ультраякісне вовняне полотно з пуху кіз кашмірської породи. Неймовірно м'яке, тепле і тонке, кашемірове полотно стало справжнім брендом. Сьогодні так можуть називати м'які вовняні тканини з додаванням бавовни.
  • Вігонь - злегка ворсиста тканина з вовни вікуньї, лами або верблюда, практично не скочується.
  • Альпака - легка демісезонна тканина з вовни і пуху альпаки з гіпоалергенними властивостями.

Що якіснішу сировину використовують для виготовлення тканини, то більш преміальною вона вважається. Визначити склад можна, поглянувши на етикетку.

Твід - це особливий вид пальтового полотна, для виробництва якого використовується переважно діагональне (саржеве) переплетення ниток. Традиційно його основою була вовна, але дедалі частіше трапляються більш практичні та довговічні варіанти з додаванням віскози, поліестеру, акрилу. За сумішевою тканиною простіше доглядати, вона ідеальна для повсякденного носіння, особливо під час переміщення на міському транспорті.

Класичний зносостійкий пальтовий твід вирізняється злегка шорсткою поверхнею (також існує назва "англійський твід"), ідеальний для демісезонного асортименту, костюмів, осіннього пальта. Твід "ялинка" або "строката ялинка"- чудовий спосіб внести яскраві акценти в міжсезонний образ. Відтінки в такому матеріалі сплітаються найрізноманітніші, а отже, знайдеться відповідний для кожного. Твідове полотно з принтом "п'є-де-пуль" або в гусячу лапку - класичний варіант, який насилу підходить для комбінованих образів, де зустрічаються кілька принтів.

Виготовляють твід не тільки зі 100%-ї вовни, сумішеві варіанти також дуже затребувані й ефектні. Скільки вовни має бути в процентному співвідношенні? Навіть 20 відсотків - уже відмінно для тактильної і теплозахисної дії.

Щільні бавовняні полотна теж можуть використовуватися для пошиття пальто. Найчастіше це матеріали посиленого сатинового переплетення, але останніми роками популярними стали різні варіанти вельвету - в рубчик, "корд", це має дуже ефектний і актуальний вигляд.

Легкі демісезонні та літні пальта часто шиють з матеріалів шовкової групи - парчі, оксамиту, жаккарда. Для виготовлення цих тканин використовують волокна натурального або штучного шовку, а також сумішеві комбінації.

Існує навіть спеціальний пальтовий трикотаж, щільний і приємний на дотик. Бувають і варіанти з двосторонньою фактурою.

Якщо натуральні волокна у складі пальтових тканин відповідають переважно за естетичний бік і теплозахисні властивості, то сучасні синтетичні волокна - довговічні, надзвичайно міцні, з прийнятною вартістю, дають змогу знизити кінцеву вартість виробу і подовжити термін його експлуатації.

Варіанти оздоблення та способи обробки пальтових тканин

  • Ворсові

Тканини з фактурною поверхнею можуть бути дуже різними, об'єднує їх саме наявність ворсу - петельного або розрізного. Пухнаста матерія може мати вигляд хутра, а може бути майже гладкою, з невеликою підпухливістю, аж до мікроворсу. Такі тканини приємно носити, вони мають вишуканий зовнішній вигляд, за правильного догляду та дбайливої експлуатації служать довго, зберігаючи переваги надовго.

  • Двосторонні

Дві різні фактури, два різні відтінки, зовсім інший тип плетіння... В одному матеріалі? Так, сьогодні це можливо! Двостороння пальтова тканина пропонує можливість швачці самій вирішувати, який бік зробити лицьовим. Одна зі сторін може бути ворсова, а інша - прикрашена рельєфним жакардовим малюнком. Завдяки двошаровості, матеріал виграє не тільки в оригінальності, а й у теплозахисних властивостях.

  • Букле

"Кучерява" пальтова тканина (зазвичай з вовною в складі), як часто називається букле, виготовлена з волокон різної товщини з великою кількістю фактурних елементів: вузликів, петель, грудочок. Через незвичайну структуру полотна, матеріал стає об'ємним, теплим. Ефектний зовнішній вигляд добре зберігається тільки за умови правильного догляду - прати таку тканину не можна, на ній також легко утворюються затяжки.

Щільність тканин для верхнього одягу (чоловічого, жіночого, дитячого)

Для кожної асортиментної групи встановлено верхню межу, що обмежує максимальну щільність пальтової тканини. Пов'язано це з нюансами експлуатації, з фізіологічними особливостями адресатів кожної з асортиментних груп. Простіше кажучи, пальта для дітей не шиють з матеріалів, створених для чоловічих виробів, тому що вони надто формостійкі, досить важкі і не надто комфортні для предметів дитячого гардероба. Жіноче пальто вимагає тканини середньої щільності. Яка підійде вам? Ось список обмежувальних значень:

  • Тканини для дитячих пальт - не щільніше 350 г/м².
  • Тканини для жіночих пальт - не щільніше 450 г/м².
  • Тканини для чоловічих пальт - не щільніше 600 г/м².

ВИМОГИ ДО ПАЛЬТОВОЇ ТКАНИНИ

Якою має бути матерія, щоб її можна було використовувати під час пошиття пальта? Розберемо опис критеріїв для вибору матеріалу.

  1. Теплоізоляція. Пальто - це верхній одяг, який необхідний насамперед для того, щоб зігрітися. Рівень термоізоляції різних матеріалів може бути різним, але сама її наявність для пальтових тканин обов'язкова.
  2. Повітропроникність - найважливіша характеристика. Незважаючи на те, що теплі матеріали гріють і коли надворі зима, і в прохолодний літній день, вони завжди повинні залишатися дихаючими, щоб відводити зайву вологу від поверхні шкіри.
  3. Стійкість до зносу і механічних пошкоджень. Верхній одяг у холодний сезон носять щодня, на його частку випадають і поїздки в громадському транспорті, і прогулянки з собакою, і необхідність витримувати мінусову температуру. Довговічна і якісна тканина, яка не деформується і не втрачає своїх зовнішніх характеристик, стане оптимальним вибором.
  4. Стійке забарвлення. Зовнішні чинники постійно впливають на верхній одяг - дощ і сніг, вітер, пил і ультрафіолет можуть стати тригером для вигоряння тканини, тому краще використовувати надійно пофарбовані полотна.
  5. Індивідуальні вподобання. Красу верхнього одягу кожен розуміє по-своєму. Для когось важливі строгість ліній і елегантність виробу, інші ставлять у пріоритет тактильність і затишок. Спираючись на особисті вимоги, легко вибрати матеріал, який тішитиме вас кілька сезонів поспіль.

Як вибрати матеріал для виробу?

З тим, що група пальтових тканин дуже велика і включає в себе матеріали з діаметрально протилежними тактильними, щільнісними властивостями, ми вже визначилися. Так з чого ж шити задумане пальто? А якщо ви вибираєте не пальто, а подовжений теплий жилет, жакет, кейп або тренч?

Ось загальні рекомендації щодо вибору матеріалів з урахуванням сезонності

Моделі для прохолодного літа або перших днів осені вимагають досить легких, але щільних матеріалів основи, переважно з фактурною поверхнею. Чудово підходять оксамит, жаккард і вельвет, а також тонкі вовняні матеріали (габардин, букле, кашемір).

Осінь - примхлива, мінлива, дощова, - час для сумішевих матеріалів. У них вражаючі експлуатаційні характеристики, що важливо при виборі на користь практичності.

У міру зниження температури за вікном, слід обирати тепліші моделі, для яких, відповідно, потрібні й щільніші, затишніші матеріали, що зберігають тепло. Ворсові пальтові тканини, такі м'які й пухнасті, розташовуються на межі між міжсезонними і зимовими матеріалами. Ворсинки, що покривають їхню поверхню, утворюють прогрітий повітряний прошарок, що збільшує теплозахисні властивості полотна.

Є ще кілька важливих нюансів

  • Кроїти і шити пухкі матеріали (наприклад, букле) набагато простіше, ніж щільні, тому що огріхи розкрою і подальших робіт на них майже непомітні.
  • Якщо ви вибираєте ворсову тканину, врахуйте, що вона кроїться в одному напрямку, що збільшує витрати.
  • Чиста вовняна тканина обов'язково дасть усадку під час ВТО.

Шиємо пальто для зими

Пошиття якісного і зручного зимового пальта - завдання нетривіальне. Чому? Щоб пальто вийшло функціональним, теплим, красивим, зручним, воно має являти собою своєрідний "листковий пиріг". З яких шарів складається модель із зимового асортименту? Будемо рухатися зовні всередину, щоб послідовно вивчити всі необхідні матеріали.

  1. Основний матеріал - обрана вами пальтова тканина, натуральна, синтетична або сумішева.
  2. Вітрозахист і повітрообмін - неймовірно важливі нюанси. Яким би теплим і красивим не було пальто, якщо воно продувається, пиши пропало. Носити його взимку не можна. Для створення вітрозахисного шару часто використовують мембрану - дихаючу тканину, яка перешкоджає проникненню всередину вітру і вологи. Тонка мембрана або її аналоги безпосередньо після шару пальтовки - чудовий вибір, якщо ви плануєте створити щось по-справжньому тепле і комфортне, щоб носити в морозну погоду.
  3. Якщо в демісезонних пальтах здатність утримувати тепло в холоди залежить винятково від властивостей основної тканини, зимові моделі відшивають з утеплювачем. Сьогодні у швачок і дизайнерів є можливість обирати товщину, ізоляційні властивості, щільність, вагу утеплювача, адже сучасні матеріали навіть за мінімальної товщини можуть мати виняткові характеристики. Багато утеплювачів, доступних сьогодні широкому колу покупців, не деформуються, добре тримають форму навіть без додаткового стьобання. Деякі утеплювачі (наприклад, шерстипон) абсолютно не додають виробу об'єму, інші (такі, як синтепон) роблять модель "дутою". Ми рекомендуємо спиратися на показники теплозахисту, адже функціонал зимового верхнього одягу - все-таки пріоритет під час його пошиття.
  4. Підкладка - тонкий шар тканини, зазвичай ковзної, на віскозній основі, який потрібен для захисту верхніх шарів від стирання, для зміцнення конструкції виробу і для зручності носіння. Складно уявити собі повноцінне пальто без підкладки! Якщо пальто буде довгим, підклад можна зробити коротким, але він все ж таки має бути присутнім.

Якщо ви сконструюєте майбутній виріб саме за цією "листковою" схемою, він точно тішитиме вас усю зиму.

Як доглядати за виробами з пальтових тканин

Практично всі пальтові тканини не рекомендується прати - ні руками, ні в машині. Пріоритетний спосіб позбавлення від забруднень - чищення хімічним методом, а якщо такий радикальний вплив не потрібен, можна просто замити пляму мильним розчином або скористатися одежною щіткою з м'якими щетинками.

У разі утворення ковтунців слід скористатися спеціальним пристроєм для їх видалення. Часто до пальтових тканин липне дрібний пил, волоски. Ролик з липкою стрічкою допоможе усунути такі забруднення.

Перед самостійним пошиттям пальтової тканини потрібне декатирування - для природної усадки матеріалу.

Як прасувати пальтові тканини?

При виникненні необхідності, краще скористайтеся відпарювачем, тримаючи його в 2-5 см від поверхні тканини.

Яка тканина найкраща для вашого проекту?

Ми із задоволенням допоможемо вам підібрати відповідний матеріал. В асортименті нашого магазину десятки ефектних класичних і трендових натуральних, напіввовняних, синтетичних матеріалів в актуальній палітрі!