Красива та легка тканина органза: властивості та застосування

  • Красива та легка тканина органза: властивості та застосування

Прозора тканина органза міцно увійшла в широкий побут і завоювала загальну любов своєю легкістю, легкістю, фантастичністю, прозорістю. Виготовлена вона з найтонших шовкових, віскозних або синтетичних сильно перекручених ниток, що забезпечує їй жорсткість. Спробуємо дати всебічну характеристику цієї надзвичайно красивої тканини.

Історія походження органзи

Витоки органзи сягають стародавнього Сходу, де завжди цінувався одяг з багатошарової прозорої тканини. До Європи її завезли в ХVII столітті і вона знайшла тут своїх шанувальників. Назва "органза" не має однозначного тлумачення. Одні зближують це слово з назвою міста в Узбекистані Ургенч, де на фабриці виготовляли цю тканину. Інші пов'язують назву тканини з американською фірмою Logranza, яка виробляла тонку прозору матерію. Тепер же мало хто замислюється над походженням органзи, але зв'язок зі східними віяннями вона зберегла.

Властивості та характеристики тканини

Розберемося в складі та відмінних якостях органзи. Виготовляється тканина з натуральних, штучних і синтетичних волокон. До її складу входить:

  • Шовк - волокно натурального походження, яке отримують шляхом розкручування коконів шовковичного шовкопряда, що мешкає в східних країнах.
  • Віскоза - штучне волокно, що виробляється з целюлози, яка зі свого боку є продуктом деревини.
  • Поліестер - волокно синтетичного характеру, зроблене з полімерів.

Тканина виходить прозорою завдяки винятково тонким волокнам; міцною - завдяки спеціальній обробці та перевірці сировини; блискучою - через особливе ограновування поліестеру. Отже, основними характеристиками органзи є:

  • легкість, легкість;
  • міцність, жорсткість;
  • прозорість.

Види та різновиди органзи

При всьому різноманітті забарвлень, вишивок, прикрас органза буває двох видів.

  1. Блискуча, що досягається спеціальною обробкою синтетичних волокон, так званим """"огранюванням"""", завдяки якому грані волокон здатні відбивати світло, створювати особливий блиск.
  2. Матова, на якій особливо виділяються декоративні елементи.

Ці два види поділяються на кілька різновидів, до яких належать

  • жаккард - органза, прикрашена великим візерунком з деталями, що виділяються;
  • жатка - імітація м'ятої тканини, виходить за допомогою обробки спеціальним пресом, що утворює безладні складки;
  • креш - тканина, що нагадує кришево зі скла;
  • органза-напилення - тканина, покрита золотим або срібним "пилом", ошатна, блискуча, святкова;
  • веселка - тканина, здатна переливатися залежно від кута освітлення - одна й та сама ділянка може забарвлюватися в різний колір. Такий ефект досягається особливою технологією виготовлення органзи: нитки качка і основи різного кольору, завдяки чому і виникає зміна забарвлення (ефект "хамелеона");
  • органза з люрексом - тканина, в яку вплетені металізовані блискучі волокна.

СПОСОБИ ПРИКРАШАННЯ ОРГАНЗИ

При тому, що тканина органза сама по собі дуже красива, її прикрашають декоративними елементами, такими як

  • вишивка - створення однотонного або кольорового малюнка за допомогою різноманітних стібків;
  • друк - нанесення яскравого візерунка за допомогою технології відбитка;
  • травлення - складна процедура """"випалювання"""" віскозних волокон за допомогою хімічних елементів, унаслідок чого на тканині з'являються ділянки малюнка із сітки;
  • лазерна прорізка - завдяки комп'ютерним технологіям виникла можливість керування лазерним променем, за допомогою якого прорізають найтонший орнамент;
  • перфорація - створення візерунка з отворів, дірочок різної величини (нагадує вишивку "рішельє").

Дизайнери тканини постійно працюють над створенням нових декоративних елементів, неповторних візерунків, малюнків, орнаментів.

Застосування органзи

На перший погляд може здатися, що така специфічна тканина, як органза, обмежена у своєму застосуванні. Але це далеко не так. Вона широко використовується відповідно до своїх властивостей. Прозорість, світлопроникність, легкість обумовлюють застосування органзи для пошиття фіранок, штор, ламбрекенів. Декоративність, жорсткість слугують хорошою основою для оформлення святкових букетів. Чи використовується органза для пошиття одягу? Безумовно, так. Чудові пишні весільні сукні, вбрання для східних танців, вечірнє вбрання, театральні костюми не обходяться без цієї яскравої тканини, що виблискує, переливається. Органза використовується для пошиття красивих мішечків для подарунків. Стрічки з цього матеріалу - міцні та жорсткі - здатні прикрасити костюм випускниці школи. Використовується ця фантазійна тканина і в дизайні інтер'єру. Майстри з її допомогою створюють незвичайні світильники, декорують крісла і дивани, шиють балдахіни в спальню. За допомогою легкого, повітряного матеріалу кімнату можна розділити на окремі зони.

Переваги та недоліки тканини органза

Ми багато говорили про привабливі властивості цієї дивовижної тканини. Крім краси, назвемо ще раз деякі з них:

  • міцна, довговічна;
  • добре тримає форму;
  • легко стирається;
  • слабо мнеться;
  • прекрасно проводить світло.

Водночас не можна не згадати і про окремі недоліки:

  • жорстка, колка, неприємна для тіла, в сукнях використовується з чохлом;
  • погано проводить повітря, у ній тіло потіє;
  • складність у крої (тканина ковзає) і обробці (не кожна швейна машинка її бере) виробів під час пошиття.

Поради з пошиття виробів з органзи

Багато хто не наважується працювати з органзою - вона така тоненька, наче крила бабки, ковзна, наче змія, прозора, наче скло. Як впоратися з тканиною, яка сиплеться і важко шиється. З досвіду роботи з цією тканиною дозволимо собі кілька порад.

  1. Перед початком роботи тканину потрібно випрати і випрасувати праскою, поставленою на найбільш щадний режим.
  2. Щоб під час шиття голка не рвала тканину, а робила якісний рядок, потрібно підібрати найтоншу голку, що розтягує волокна (70 SES).
  3. Довжина стібка має бути мінімальною.
  4. Під час сточування деталей використовується подвійний шов (французький), що утворює красивий рядок з лиця і вивороту.
  5. При обробці країв використовується шов "американка".

Якщо ви постараєтеся дотримуватися технології, то тканина вам підкориться.

Рекомендації з догляду за органзою

Найбільше запитань виникає щодо прання штор з органзи. Більшість віддає перевагу ручному пранню із замочуванням у соляному розчині та ретельним полосканням. Але можна використовувати і машинне. Для цього покладіть штору в спеціальний мішок для прання, виберіть режим машинки для делікатних тканин, встановіть температуру води 30 градусів. Режим віджимання потрібно відключити, оскільки можуть з'явитися заломи і складки, які важко розгладжуються. Для прання використовуйте порошок зі зниженим піноутворенням, інакше на тканині під час висихання можуть з'явитися розводи.

Чи можна прасувати органзу? Так, можна, але обережно. Прасувати бажано органзу в напіввологому стані. Використовуйте як підстилку білу бавовняну тканину. Через таку ж тканину слід прасувати виріб. Температура праски - мінімальна: 30-40 градусів. Якщо залишити органзу непрасованою, то можуть залишитися складки. Заломи, тому потрібно потрудитися, щоб вироби після прання набули первісного вигляду. Є варіант використовувати для розгладження складок відпарювач або парогенератор.