Які тканини сідають після прання?

  • Які тканини сідають після прання?

При індивідуальному пошиванні або відшиванні масовки, варто пам'ятати, що будь-яка тканина, що особливо містить натуральні волокна, обов'язково дає усадку. Купуючи костюмні тканини оптом, пам'ятайте, що стиснення тканини після прання змінить розмір виробу, а тому її знадобиться більше.

Після розкрою, кожну деталь слід надати тепловій обробці, просто відпрасувати. Особливо це важливо при пошитті пальто та костюмів. Крій прасують на манекенах, надаючи їм необхідної форми.

Визначаємо які матеріали сідають після прання

Вибираючи тканини, варто знати які сідають після прання. Майже всі види дають незначне усадження після вологої обробки. Але деякі, такі як бавовна, льон, сатин, ситець найбільше. Це з тим, що у них міститься високий відсоток натурального волокна. З одного боку – такий матеріал ідеально носиться на тілі, гіпоалергенна та пропускає повітря. З іншого – необроблена перед пошиттям – вона сідати.

Яскравим прикладом є усадка тканин після прання – коттонові джинси. Купили джинси довші, ніж потрібно? Перед тим як підшивати – простягніть їх у теплій воді. Вони неодмінно «підскочать». Найменший ступінь усадки дають акрилові та поліамідні матеріали.

Носити синтетику чи є можливість відновити тканину

Носити повністю синтетичний одяг – не вихід зі становища. Для любителів натуральних тканин є вихід.

Що робити, якщо після стрики сів улюблений костюм? Є способи, як відновити будь-яку тканину після прання.

Кілька правил, які можуть допомогти:

  1. Светри та вовна стираються в теплій, не гарячій воді. У процесі використовується шампунь чи кондиціонер. Розкладіть мокру річ на покривалі і дайте їй висохнути у такому стані.
  2. Деякі речі мають властивість витягуватись при сушінні. Відмінний спосіб повернути довжину виробу.
  3. Якщо річ з бавовни, льону – замочіть її в прохолодній воді на чверть години і дайте висохнути на плічках.
  4. Праска з парою. Цей спосіб досить часто використовується у хімчистках. Гаряча пара впливає на волокна полотна. Витягують річ у вертикальному положенні або на манекені.

Деякі господині додають перекис водню під час полоскання. До того ж вона здатна усунути розлучення від залишків порошку. Три столові ложки – недостатня доза для того, щоб зруйнувати нитки матерії, але достатня для її відновлення. Також перекисом можна обробити плями, що допоможе відпрати їх у щадному режимі і не наражати річ на ризик у гарячій воді.

На закінчення хочеться сказати, що будь-які речі будуть носитися тривалий час при правильному догляді, який рекомендується виробником.