Як вибрати тканину для джинсів: стрейч, ламана саржа або джин – що краще?

  • Як вибрати тканину для джинсів: стрейч, ламана саржа або джин – що краще?

Тканини для джинсів б'ють рекорди за обсягами виробництва. Статистика стверджує, що на кожного жителя планети припадає мінімум по 1-2 пари джинсів. У США цей показник значно вищий - мінімум по 6-7. Практично у кожної людини в гардеробі є стильні та модні штани з джинсової тканини. Їх використовують для створення ділового, романтичного, повсякденного образу. Це найпрактичніший, недорогий і зручний одяг, для пошиття використовують спеціальну тканину для джинсів - денім або інші види матеріалу.

Прототип джинсової тканини з'явився ще в 16 столітті. Це була парусина - щільний і грубий матеріал на лляній або конопляній основі, використовували його більше для пошиття захисних тентів, але пізніше стали застосовувати його для виготовлення робочого одягу.

Як виготовляють тканину для джинсів?

Джинс натуральний (будь-який вид такої тканини) виготовляють із натуральних волокон рослини бавовнику. Для виробництва джинсового полотна використовують саржеве плетіння, що дає змогу отримувати високоміцну тканину з діагональним рубчиком і чітким рельєфом. Готове полотно забарвлюють у різні відтінки - від блакитного і синього до чорного, сірого і білого.

Для виготовлення деніму та інших видів джинсових тканин використовують однорідні та довгі волокна, які спеціально скручують. Їх застосовують як для виготовлення основи, так і для виробництва качка. Виробники сортують волокна, комбінують нитки, виготовлені методом скручування і переплутування, що дає змогу отримати високоміцне полотно.

Вибираємо джинси: оцінюємо матеріал - стрейч, ламану саржу і джин

Виробники використовують міцну і досить щільну тканину для пошиття джинсового одягу. Щоб вибрати відповідну річ, рекомендовано оцінити властивості та особливості матеріалу.

СТРЕЙЧ

Надзвичайно гнучкий матеріал, який використовують для пошиття обтислих і звужених моделей. Джинс-стрейтч виготовляють із бавовни з додаванням еластану (який включають у нитки утка). Для виробництва можуть бути використані також спандекс або лайкра. Популярним матеріал став 1980 року, коли його вперше використали для виготовлення джинсового одягу.

Стрейч-джинс - еластична, щільна тканина, яка добре тягнеться і здатна приймати будь-яку форму. Саме це і стає основною відмінністю класичного деніму від стрейчевого полотна. Останнє досить щільне, але все ж тонше за класичний матеріал. Його фарбують у різні відтінки - від популярних синіх і блакитних, білих і чорних до яскравих червоних, зелених, фіолетових та інших відтінків.

До переваг джинсового стрейчевого матеріалу для джинсів відносять:

  • зручність у використанні - матеріал добре тягнеться, не мнеться;
  • довговічність - тканина щільна, витримує численні стрики;
  • широкі можливості для дизайнерів - стрейч використовують для виготовлення звужених, вільних або обтислих моделей;
  • зносостійкість - матеріал можна багаторазово прати і сушити (виріб не деформується);
  • гігроскопічність - полотно добре пропускає повітря.

Матеріал, у який додали лайкру, еластан або інші нитки, що розтягуються, добре фарбується. Колір повністю однорідний, але може бути використаний і градієнт.

Джинси зі стрейчевого матеріалу добре поєднуються з виробами з льону, бавовни, кашеміру, вовни тощо.

ЛОМАНА САРЖА

Це джинс щільний, винайдений ще 1964 року Джоном Волкером. Вперше його використали для пошиття моделі 13MWZ Wrangler. Для виготовлення застосували полотно з переплетенням "ялинкою" - використовували його замість класичного діагонального. Саме ламана саржа стала візитною карткою всієї продукції компанії Wrangler.

Особливість матеріалу в тому, що на місці зламу нитки основа міняється місцями з утком.

До переваг матеріалу відносять:

  • Довговічність і зносостійкість - щільна тканина практично не рветься, оскільки нитки тут міцно переплетені. Якісні вироби прослужать не менше 10 років.
  • Гігросокпичність - матеріал пропускає повітря.
  • Зручність у носінні. Полотно не розтягується, не деформується, тому в такому одязі можна займатися будь-якою роботою.

Рекомендовано при виборі відповідних джинсів на щільність тканини звернути увагу. Вимірюється вона в унціях. Показник сягає 4-21 (до 135-700 г/м2 ). Для пошиття штанів вибирають матеріал щільністю 10-14,5 унцій. Якщо показник вищий, вироби будуть надзвичайно жорсткими та незручними. Не варто обирати продукцію з меншим рівнем щільності. Такий виріб не прослужить довго, у процесі носіння деформуватиметься.

ДЖИН

Це джинс тонкий, один із найдешевших матеріалів. Його приємна особливість у тому, що поверхня дуже м'яка і приємна на дотик. Для отримання полотна нитки переплітають діагонально. Використовують матеріал часто для пошиття літніх моделей. Недорогий джинс-принт застосовують для виготовлення недорогого одягу, що пояснюється низькою вартістю бавовни, використовуваної для виготовлення полотен.

Джинси з такої тканини доступні багатьом, але не варто чекати від них довговічності та зносостійкості. Менша щільність (порівняно зі стрейчем або ламаною саржею) призводить до того, що виріб із джина швидше зношується.

Під час вибору відповідної пари джинсів рекомендовано орієнтуватися не тільки на вартість виробу, а й на особливості та характеристики матеріалу, зокрема й показник його щільності.