Як вибрати тканину на сукню: оцінюємо різні види матеріалів

  • Як вибрати тканину на сукню: оцінюємо різні види матеріалів

Хочете відкрити власний бізнес із пошиття суконь? Або просто вирішили навчитися шити одяг? Ми підготували для вас серію навчальних матеріалів, які допоможуть краще розібратися в різних видах матеріалів для пошиття.

Тканина для сукні підбирається з урахуванням різних параметрів. Найчастіше звертають увагу на:

  • сезонність і місце носіння майбутньої речі;
  • якого фасону буде готовий виріб і для яких заходів він призначений;
  • особливі вимоги до сукні, наприклад, необхідно, щоб матеріал був гіпоалергенний, а тіло добре "дихало".
  • Розберемо детально кожен пункт, постаравшись його розкрити, щоб було зрозуміло, на що орієнтуватися під час вибору матеріалу для сукні.

Вибираємо тканину за сезоном


У літньої, зимової та демісезонної сукні має бути різний матеріал. Чому віддати перевагу? Досвідчені швачки рекомендують такі варіанти:

  • на літо найкраще шити легкі сукні. Як тканину для них підійдуть льон, шифон, бавовна. Вони добре відводять вологу, швидко сохнуть, у них комфортно в спеку;
  • весна й осінь - непередбачувані в плані погоди. Тому на ці сезони рекомендують синтетичні тканини. Також можна взяти тонку вовну, шовк, трикотаж;
  • зима зазвичай холодна, тому матеріал має зігрівати. Такими властивостями володіє вовна, мохер, теплий трикотаж.

Звісно, взимку сукні можуть бути дуже різними, бо деякі шиють моделі для приміщення, де часто буває тепло. Тож і для зимових моделей можна взяти шовк або трикотаж. Навіть лляну сукню можна носити в холодну пору року, тому орієнтуйтеся не стільки на сезон, скільки на навколишні умови, в яких жінка носитиме сукню.

Шукаємо тканину, що пасує до стилю і фасону

Не всі тканинні полотна однаково підходять для різних видів одягу. Наприклад, для виробів складного крою найкраще підходять тонкі матеріали, що добре драпіруються. Що товще полотно, то більша ймовірність, що воно """"стоятиме колом"""" у складній формі. Якщо планується робити декор - волани, рюші, оборки, - краще брати шовк і шифон. Красиве драпірування виходить у тих, хто вирішив віддати перевагу крепу або тафті.

Перелічимо популярні фасони суконь і текстиль, який для них беруть:

  • Футляр. У нього простий крій, тому зазвичай на такі моделі береться цупка тканина, в тому числі, вовна;
  • Трапеція. Для подібних суконь підійдуть льон, щільний трикотаж, штапель, бавовна. Модель хороша тим, що допомагає приховати недоліки фігури;
  • Сукня-сорочка. Матеріал сильно залежить від декору. Якщо оформлення виробу робиться в народному стилі, намагаються брати для нього льон або схожі на нього матеріали. Літні моделі шиють із бавовни. Якщо виріб пошито з тонкої тканини, у нього з'являються численні складки, які надають зовнішньому вигляду декоративність і елегантність;
  • Грецькі сукні та моделі в стилі ампір. Для них береться кілька видів полотен, найбільш шикарні речі шиються з атласу.

Якщо планується пошиття офісного одягу, то його зазвичай шиють із цупких тканин, бо вони добре сідають по фігурі. Для суконь, які ви носитимете постійно, краще взяти сумішеві тканини з невеликою кількістю синтетики - вони менше мнуться і простіше перуться. Також у ньому можна активно відпочивати, не боячись перегріву. Вбрання коктейльні та вечірні шиють із шовкових або обтислих тканин. Шовк струмує і приховує проблемні місця, а стрейч, навпаки, обтягує. Якщо хочеться пошити пляжну сукню, варто взяти атлас і шифон.

Особливості різних видів матеріалів

Тканина дуже сильно впливає на особливості готового виробу, тому важливо враховувати її характеристики. Розглянемо кілька варіантів найпопулярніших матеріалів, які беруть для пошиття суконь різних видів.

  • Шифон. Відрізняється тим, що красиво струмує, тому його використовують у вечірніх вбраннях. Шифон виглядає легким і невагомим, допомагає створити красивий і цікавий таємничий образ.
  • Льон. Є повністю натуральним матеріалом, який дозволяє шкірі дихати і не викликає алергій. Підходить для повсякденного одягу. Зазвичай на сукню беруться сумішеві полотна, в яких льон виступає основою, а невеликий відсоток синтетики змінює характеристики тканини на краще: робить її більш носовою, запобігає надмірному зминанню, спрощує прання.
  • Атлас. Матеріал має гладку текстуру, блискучу поверхню. Зазвичай використовується для вбрань, які шиють для урочистих випадків. Особливо затребуваний так званий корсетний атлас. Він зроблений із шовкової нитки з додаванням віскози та бавовни. Це здешевлює вартість полотна і кінцевого виробу.
  • Штапель. Часто використовується для літніх повсякденних суконь, оскільки легкий і має гарну повітропроникність.
  • Брокат. Так називається синтетична тканина, в якій поєднується шовк і люрекс. Часто використовується для весільних і просто ошатних суконь.
  • Габардин. Відрізняється високою довговічністю і стійкістю до деформацій. Підходить для повсякденного одягу та офісного вбрання.
  • Органза. Це прозора і легка синтетична тканина. Краса і легкість роблять органзу чудовим матеріалом для різних ошатних суконь. Щоправда, працювати з нею не дуже просто: матеріал досить слизький і вимагає вправності під час пошиття.
  • Оксамит. Дорога тканина, яка має дуже естетичний і красивий вигляд. Використовується для декоративних суконь, а також для багатих нарядів на важливі заходи.
  • Піке. Сучасний матеріал зі складним переплетенням ниток, які формують цікаві геометричні візерунки. Чудово підходить для створення простих спортивних суконь з обтислим силуетом.

Сподіваємося, що тепер ви знаєте, яка саме тканина потрібна для тієї сукні, що ви задумали пошити. Не забувайте, що в нашій компанії можна замовити батист, вельвет, гіпюр, шкіру, замшу, жаккард, органзу, льон, махру, атлас гуртом, а також придбати підкладкові матеріали та багато іншого. Є можливість покупки і в роздріб. Звертайтеся з питаннями до наших менеджерів. Ми завжди раді надати консультацію.