Як зробити медичну маску для обличчя своїми руками

  • Як зробити медичну маску для обличчя своїми руками

Зміст:

  1. Медична маска своїми руками: робимо вдома самі
  2. Тканинна медична маска з тканини
  3. Пов'язка ущільнена з вати і марлі
  4. Тканина чи бандана для "захисту" від вірусів?
  5. Маска зі змінним фільтром
  6. Який матеріал вибрати для маски з тканини?
  7. Переваги та недоліки одноразових і багаторазових масок
  8. Маска від короновірусу. Як правильно носити?

Медична маска своїми руками: робимо вдома самі

Як у домашніх умовах зробити хорошу медичну пов'язку, яку можна прати і прасувати? Щоб зробити таку пов'язку вдома, знадобиться: звичайна бавовняна тканина (однотонна або з якимось малюнком), марля, лінійка, олівець, ножиці, нитка з голкою та паперова заготівля 18х20 см із чергуваною розлініюватістю 2,5 см і 3,5 см.

Далі виконуємо роботу безпосередньо з матерією. Добре її пропрасовуємо за допомогою праски і прикладаємо готовий трафарет, залишаючи з кожного боку по одному сантиметру. Для припуску слід обвести два квадрати, для отримання вигину.

За допомогою ножиць вирізаємо прямокутник, залишаючи з кожного боку по одному сантиметру. Потім пропрасувати тканину і зробити збоку загин, якраз-таки на цьому 1 см, використовуючи праску. Зробити це потрібно з двох боків, загнути навпіл і пропрасувати праскою.

Щоб накладка була щільніша, слід використовувати два шари марлі. Перед цим пропрасовуємо марлю праскою та прикладаємо трафарет, обводимо олівцем. Далі вирізаємо за допомогою ножиць і вставляємо в накладку. Краї підрізаємо, щоб марля не виглядала за межі.

Робимо розліновку олівцем, чергуючи два з половиною сантиметри і три з половиною сантиметри, за допомогою трафарету на самій матерії. Формуємо красиві складки по лінії 3,5 см, робимо вигин і доводимо його до мітки 2,5 см, тримаючи цей вигин слід добре випрасувати. Таким чином, виходить 3 вигини, тобто від 3,5 см піднімаємося до 2,5 см.

Якщо є машинка, то прошиваємо з боків виріб, якщо ні, то можна це зробити вручну. Потім заміряємо боковини, вони мають вийти по вісім з половиною сантиметрів і прикриваємо їх за допомогою бейки. Залишок тканини відміряємо в довжину 8,5 см + 2 см на загин, щоб довжина вийшла десять сантиметрів, а ширина п'ять сантиметрів. Виводимо це на матерії та вирізаємо. Мають вийти дві половинки, складаємо навпіл їх, ще раз прасуємо, потім розкриваємо і загортаємо дві сторони всередину, знову проходимо праскою.

Готові бейки відкладаємо вбік і беремо резинки, щоб пришити їх до виробу. Відміряємо за допомогою лінійки 18 см, якщо робити для дівчинки, якщо для хлопчика або для чоловіка, тоді довше і відрізаємо дві такі резинки, а потім пришиваємо. Зашиваємо вручну просто з двох боків. Прикладаємо до пов'язки збоку, закриваємо і починаємо фіксувати за допомогою нитки та голки, щоб надалі прошити це на машинці. Якщо машинки немає, тоді можна одразу якісно пришивати ниткою. Після цього прошиваємо накладку на машинці з усіх боків. Особливу увагу слід приділити боковим сторонам там, де зроблені бейки, оскільки там утворюються товстий шар. Машинка насилу з цим справляється, тому потрібно тримати міцніше, щоб вона нікуди не з'їхала.

Ось тепер маска своїми руками готова, вона вийшла багаторазовою, яку можна прати і прасувати.

Тканинна медичної маски

Найпростішою, найлегшою і найбюджетнішою вважається пов'язка для обличчя з марлі. Щоб її зробити знадобиться: марля 90 на 60 см, ножиці, голка з ниткою і зав'язочки.

Пов'язка має вигляд прямокутника, а довжина її має бути такою, щоб у правильному положенні вона повністю закривала рот, ніс і підборіддя. Зав'язками для такого виробу можуть стати різні гумки або мотузки, які тягнуться. Головне, щоб пов'язка із зав'язками не продавлювала голову.

Щоб зробити марлеву накладку, потрібно відрізати шматочок і скласти його в два парних шари. Акуратно перевернути краї і прошити добре їх нитками. Зав'язки пришивати необхідно так, щоб вони не висіли, а щільно прилягали до вух.

Така накладка може використовуватися кілька разів, але за умови, що її прати й обробляти через кожні 3 години.

Пов'язка ущільнена з вати та марлі

Такий вид пов'язки виготовляється так само, як і з марлі. Щоб її пошити, потрібно: шматок марлі 90 на 20 см, шматок вати 20 на 20 см, ножиці та нитка з голкою.

Перед виготовленням, розкласти матеріал на весь розмір, і шматок вати скласти на середину для повної зручності. Далі необхідно частину марлі загнути наверх вати, те ж саме зробити і внизу. Головне, щоб за підсумком, вата не виходила за межі марлі. Бічну марлю перерізаємо уздовж. Після чого виріб необхідно прошити по всіх краях і зафіксувати зав'язочки.

Тканина чи бандана для "захисту" від вірусів?

Тканинна накладка має виготовлятися тільки з натурального текстилю, наприклад, бавовна щільної якості, льон або ж можна взяти звичайну готову бандану, яка є вдома.

Така захисна накладка робиться дуже швидко і легко. Для цього беремо квадрат матерії близько 45 см, ножиці, голку з ниткою і дві резиночки приблизно 18 см для зав'язок.

Скласти в два шари тканину і розрізати її навпіл, Один відрізок зібрати гармошкою, підігнути краї і прошити вручну голкою. Резиночки просовуються в тканину і щільно зав'язуються вузликом. Пари вигинів вистачить для такої варіації або їх можна взагалі не робити.

Пов'язка з бандани - це, звісно ж, більше молодіжний варіант, до того ж він матиме стильний і цікавий вигляд.

Маска зі змінним фільтром

Дуже популярна накладка для захисту від коронавірусу, вважається зі змінними фільтрами. Перевагами такої є не одноразове використання, а багаторазове. Такі вироби у використанні вважаються дуже зручними і до того ж належать до бюджетних варіантів.

Як змінні наповнювачі можуть використовуватися неткані серветки, які заздалегідь обробляються антисептиком. А міняти й обробляти змінні наповнювачі необхідно кожні 2-3 години, щоб вони не були максимально забрудненими.

Фільтри можна утилізувати одразу, а можна приносити додому і правильно їх обробляти за допомогою прання з господарським милом і вигладжуванням праски.

Інструкція з пошиття маски для обличчя зі змінним фільтром

Необхідно відрізати два однакових прямокутних шматочки матерії розміром приблизно 20 см на 30 см. Після цього слід зшити три сторони між собою і зробити три великі складочки. Потім ці складки затиснути булочками і пришити їх таким чином, щоб утворилася бічна кишенька. Відміряти розмір у складеному вигляді та нарізати кількість фільтрів, які необхідно. А на останньому етапі пришиваємо зав'язки.

Під час використання тканинних масок зі змінним фільтром важливо пам'ятати те, що вони не можуть бути стовідсотковою гарантією запобігання зараженню коронавірусом. Тому з метою цілковитої безпеки, краще міняти не самі картриджі, а повністю весь виріб. Або ж відповідально і ретельно прати і обробляти.

Використані вироби необхідно прибирати в окремий пакет-конверт і намагатися не стикатися з ними. Після цього слід добре руки вимити з милом і тільки тоді надягати чисту пов'язку.

Також важливо, щоб використані фільтри, перебуваючи у вашій сумці або кишені, не стикалися з вашими руками або іншими предметами.

Який матеріал вибрати для маски з тканини?

Відповідний матеріал для медичної пов'язки має бути цілісним виробом і добре пропускати повітря.

Сатин

Такий матеріал часто використовують під час пошиття постільної білизни, дитячого одягу та літнього вбрання. Сатин є гіпоалергенним, добре пропускає повітря, завдяки натуральній текстурі волокон. Добре підійде для виготовлення накладок, оскільки він легкий, відмінно носиться і не викликає алергічних реакцій. Після частих прань і випрасовувань, навіть у дуже гарячій воді, не втрачаючи своїх властивостей.

Фланель

Фланель використовується для пошиття підгузків, оскільки вважається гіпоалергенним. Підходить для пов'язок, які варто шити тільки у два шари, оскільки він має високу щільність. Маска власноруч із такої матерії підійде для людей із проблемною та чутливою шкірою обличчя. Багаторазовий матеріал з малюнком тільки на зовнішній стороні, а після прання фарба не змивається, не вигорає і не стикається з обличчям.

Трикотаж

М'який і еластичний матеріал, з якого можна виготовити акуратну маску. Цей текстиль легко підлаштовується під опуклості й западини обличчя, буде щільно прилягати. Під час виготовлення дуже важливо не зробити """"стрілок"""" і затяжок, щоб не зіпсувати зовнішній вигляд.

Бязь

Бязь - бавовняна матерія зі щільними волокнами, що переплітаються хрест-навхрест. Виробники матеріалу бязь Україна і бязь Туреччина вирізняються гіпоалергенними, зносостійкими і повітропроникними властивостями. Під час багаторазового прання і прасування, текстиль своїх характеристик не втрачає, тільки стає м'якшим. Підійде для людей з чутливою шкірою обличчя. На матеріалі можуть з'являтися дрібні кошлатання, які необхідно вчасно прибирати і вичищати.

Віскоза

З переробленої деревини отримують віскозу, а різні добавки роблять її схожою на вовну, льон або шовк. Віскоза добре пропускає повітря, не викликає алергічних реакцій, легко драпірується. Виріб має м'яку щільність і після частих прань може втратити свою форму.

Льон

Матеріал належить до натуральних, вирізняється чітким переплетінням волокон і легко впізнаваними вузликами. Льон злегка грубий, але з гладкою поверхнею, завдяки якій легко переться і видаляється різні плями. Виріб вважається гіпоалергенним, натуральним і практичним у носінні.

Ситець

Дешевий, широко затребуваний бавовняної варіант. Легко носиться, має м'яку щільність, пропускає добре повітря і вважається гіпоалергенним. Серед матеріалів для захисту від інфекцій сатин дуже популярний.

Переваги та недоліки одноразових і багаторазових масок

Багато хто задається питанням, яку маску вибрати краще одноразову або багаторазову?

Переваги одноразових:

  • захист органів дихання від різних фасонів інфекції
  • легка вага
  • зручність у носінні
  • просте виготовлення

Недоліки одноразових:

  • носити можна не більше двох-трьох годин
  • обходиться дорого через часту заміну

Переваги багаторазових:

  • багаторазове використання,
  • хороша щільність, завдяки якій повністю
  • закривається рот, ніс і підборіддя
  • невелика вага
  • може бути з різних тканин і забарвлень

Недоліки багаторазових:

  • потребує належного догляду та обробки
  • на пошиття йде більше часу

Маска від короновірусу. Як правильно носити?

Стандартна маска для обличчя з тканини має вигляд прямокутника з чотирма довгими мотузочками. Щоб надіти пов'язку, потрібно спочатку її прикласти щільно до обличчя, а зав'язочки надіти на вуха. Коли маску надіто, важливо перевірити, чи добре вона сидить і чи щільно закриває рот, підборіддя і ніс. Рот, ніс і підборіддя обов'язково мають бути накриті щільно. Пов'язка має сидіти щільно на обличчі, але головне, щоб вона не тиснула, оскільки це може спричиняти головний біль. Після того, як ви переконалися, що виріб щільно сидить на обличчі, його чіпати руками заборонено. Якщо все ж таки ви доторкнулися руками, то обов'язково, в терміновому порядку, слід ретельно вимити руки з милом. Носити пов'язку, потім знімати і класти її в сумку або кишеню, а потім знову її надягати на обличчя, категорично забороняється. Маски для обличчя рекомендується міняти через кожні 4-5 годин. Дуже важливо мати з собою кілька запасних, якщо вам необхідно відлучатися з дому на тривалий період. Коли ви прийшли додому, потрібно акуратно зняти свій "захист". Потім одразу ж випрати з пральним порошком або господарським милом не менше п'яти хвилин, добре її просушити, а наприкінці добре пропрасувати. Якщо правильно дотримуватися всіх цих рекомендацій, які перераховані вище, то тоді не виникне жодних питань, чи може допомогти пов'язка з тканини від коронавірусу. Якщо у вас все ж є в наявності тільки один екземпляр, тоді правила догляду змінюються. Виріб слід знімати кожні 2 години й обробляти, після відпарювати гарячою праскою.