Як пошити футболку

  • Як пошити футболку

Футболка – універсальний елемент як жіночого, так і чоловічого гардеробу. Його можна носити в будь-яку пору року і поєднувати з діловими костюмами, джинсами, спідницями або короткими шортами.

Але є маленька проблема: незважаючи на широкий асортимент футболок у мас-маркеті та в елітних магазинах, знайти відповідний варіант за розміром та відповідний індивідуальному стилю, досить складно.

Альтернативний варіант - підібрати якісні тканини для футболок та пошити її самостійно.

Вибираємо матеріал

Перед тим, як придбати тканину, потрібно продумати фасон виробу: over-size або облягаюча, довга або відчиняюча живіт, на одне плече, з рукавами або без. Бажано намалювати ескіз майбутньої футболки та після цього підбирати матеріал, оцінюючи такі характеристики, як:

  • щільність;
  • колір;
  • правила догляду за тканиною;
  • еластичність;
  • склад (натуральні або штучні волокна).

Якщо ви хочете прикрасити річ розсипом намиста, вишивкою, аплікацією, підбирайте їх разом тканиною з урахуванням кольору та стилю.

Готуємо форму

Для пошиття футболки можна використовувати як готову форму, так і саморобну. У другому випадку вам потрібні такі мірки:

  1. Обхват грудей, талії, шиї;
  2. Довжина рукава, плеча та футболки.


Далі малюємо ескіз ½ передньої та задньої частини виробу на папері, використовуючи маркер зі зникаючим пігментом або шматочок сухого мила, потім вирізаємо один готовий фрагмент і переносимо його на тканину, складену вдвічі.Викройку закріплюємо на матеріалі за допомогою шпильок і, відступивши 1-1,5 см від краю, вирізаємо.

Особливо готуємо форму для рукавів. І робимо те саме: закріплюємо її на тканині, складеній удвічі, і акуратно вирізаємо. Перед простроченням у вас має бути чотири фрагменти - перед, спинка та два рукави. Їх бажано пропрасувати перед наступним етапом роботи.

Зшиваємо футболку

Тепер дістаємо швейну машинку і приступаємо до з'єднання окремих шматочків футболки. Спочатку потрібно прострочити плечові шви, потім горловину, вточити рукави у відкриті пройми. Тільки після цього прострочуємо бічні шви та низ виробу.

Перед прострочкою потрібно зробити намітку, щоб робота з матеріалів була комфортною - він не ковзатиме, скуштуватиме.

Наприкінці декоруємо футболку - пришиваємо бісер, аплікацію, гудзики чи інші декоративні вироби, які зроблять річ яскравішою.

Використовуйте цю схему, щоб створювати унікальні речі для свого гардеробу!