Що за тканина оксамит

  • Що за тканина оксамит

Благородна і ніжна тканина - оксамит з м'якою текстурою і відтінком, що переливається, здавна цінувалася в усьому світі. Першими її почали виготовляти китайці у XIII столітті, але згодом секрети виготовлення різних видів оксамиту дізналися майстри із Західної Європи: Франції, Італії, Німеччини, Бельгії.

Сьогодні цей матеріал використовується для пошиття суконь, піджаків, накидок, болеро. Її також застосовують під час виробництва м'яких меблів – з цієї тканини виготовляється оббивка для крісел, диванів, стільців, пуфів, та створюються чудові аксесуари для кімнат – штори, підвіски, накидки на крісла. І, якщо ви зацікавлені купити тканину оксамит оптом за вигідною ціною для ательє або магазину, спочатку оцініть основні характеристики волокна, щоб зробити безпомилковий вибір.

Основні характеристики матеріалу

Текстура. Ця «основа» складається з двох сторін – виворітної та лицьової. Перша складається з дрібних петельок. Вони формуються при розрізанні двох полотен та їх подальшого з'єднання. У результаті виходить гладка і рівна поверхня. На лицьовій стороні – ворс довжиною до п'яти міліметрів, який робить матеріал м'яким та приємним на дотик.

Склад. Тканина оксамит у Середні віки виготовляли з шовкових ниток, завдяки чому він набував унікальних властивостей: щільної фактури та привабливих переливів на сонці.

Але згодом склад цього полотна змінився – шовкові нитки стали «розбавляти» бавовняним, віскозним та синтетичним волокном. Від цього він став виглядати ще яскравіше і вишуканіше.Однак є менш дорога варіація даної тканини, що складається з шовкових ниток, бавовни і вовни. Вона має благородний вигляд, але стала менш м'якою та приємною на дотик.

Різновиди оксамиту. На ринку представлені такі варіації оксамиту, як:

  • вельвет (тканина з додаванням штучного шовку, міцна, шкарпетка, практична);
  • панбархат (тонке ворсове полотно на основі шовку);
  • деворе (тканина з натурального шовку з додаванням віскози, легка, тонка, що просвічується);
  • велюр (щільне, міцне, практичне полотно, що називається «важким оксамитом»);
  • оксамит-перламутр (основа та ворс тканини виконані з натурального шовку, через що полотно переливається на сонці).

Вивчіть опис тканини оксамит і підбирайте відповідний вид полотна для пошиття верхнього одягу, аксесуарів для дому, оббивки для м'яких меблів та створення неповторного дизайну інших атрибутів.