Що можна зшити з залишків тканини

  • Що можна зшити з залишків тканини

Від нетрів до арт-об'єктів

Спочатку потреба у клаптиковому шитті була викликана звичайною економією та бідністю, коли у людей не було коштів купити новий одяг, а старий уже прохудився. Зараз виготовлення різних виробів з безлічі тканинних обрізків набуло великої популярності. І багато магазинів для декору пропонують своїм відвідувачам купити залишки тканин, що продаються в спеціальних наборах.

Цікаво: японський дизайнер ApricotCircus та художник з текстилю Бен Веном стали відомі завдяки використанню шиття зі клаптиків тканини.

Майстерні техніки

У сучасному рукоділлі розрізняють 2 види клаптевого шиття: пэчворк (техніка створення із фрагментів цілого полотна, буває в'язаним) та квілінг — поєднання кількох технік пошиття з обов'язковим виконанням вистібування. Кардинальна відмінність — шиття зі клаптиків, обрізків тканини у другому варіанті має на увазі об'ємність творіння.

Стильні аксесуари

Соковиті кольорові обрізи - чудовий варіант для створення яскравих акцентів, які не залишаться непоміченими. Їх виготовлення не вимагатиме великих зусиль, а результат порадує модниць.

Що можна пошити із залишків тканини?

  1. Сумки. Надайте грайливості аксесуарам, що вже є, прикрасивши їх вушками, очками, квітами та іншими елементами або змайструйте нове.
  2. Пошиття знімних чохлів або декупажне оздоблення квіткових горщиків, скриньок і ваз. Головне - взяти більше різноманітних клаптиків.
  3. Настінні елементи декору (картини, вироби, панно).Тут навіть не обов'язково зшивати текстильні шматочки, можна скористатися клеєм.
  4. М'які обкладинки для книг та блокнотів, закладки. Пам'ятайте, що розміри тканинних прямокутників (для лицьової сторони та підкладки) були більшими за книжкові параметри на чотири см за висотою та 12 см за шириною.
  5. Серветки, прихватки та підставки для посуду. Для потрібної міцності візьміть кілька кульок матерії.
  6. Буси, каблучки, сережки. Найпростіший спосіб зробити намисто - взяти відрізок тканини, обтягнути їм намистини та перев'язати між проміжками. Інший варіант - самостійно сформувати намистинки з матерії. Зв'язавши разом невеликі вузькі матер'яні смужки, вийдуть оригінальні сережки-підвіски. Щоб отримати масивну прикрасу на палець, змотайте шматок матеріалу в джгут і приклейте по колу до основи кільця - вийде ніжна троянда.
  7. Гольниці. Для найпростіших моделей - подушечок - не потрібні викрійки чи спеціальні інструменти.
  8. Мішечки для дрібниць та чохли для гаджетів. Все, що вам потрібно – розміри, ножиці, швейна машинка, шнурочок і, звичайно, обрізок полотна.
  9. Пов'язки для волосся та шпильки. Складність виробу залежить від ідеї та вправності рукоділки. Головне, щоб матерія мала цікавий малюнок або колір.
  10. Обмотка фоторамок.

Мамині шедеври

Хто, як не мами, знають, що можна пошити з різних залишків тканини, щоб порадувати свого малюка. Дитяче вбрання, мішечки для речей, карнавальні костюми або іграшки - це лише кілька варіантів, які порадують малюків більше ніж будь-які слова.Головне - підберіть якісну тканину та гармонійні кольори.

Особливе задоволення принесе створення пам'ятних речей. Наприклад, килима спогадів. Включіть у виріб відрізки першої пелюшки, святкової сукні або костюма, випускної стрічки - і своєрідна книга життя готова.

У цій статті зібрані лише деякі ідеї для пэчворка або квілінгу, а що пошити з залишків тканини своїми руками, яким саме шедевром порадувати близьких - вирішувати вам.