Чим відрізняється атлас від сатину

  • Чим відрізняється атлас від сатину

Питання, чим атлас відрізняється від сатину, цікавить дівчат, які лише освоюють рукоділля. Їм цікаво, ніж тканини, практично ідентичні на вигляд, різняться між собою, і чи можна замінити один матеріал на інший без втрати якості виробу.

В огляді ми розповімо про основні відмінності між сатиновим та атласним полотном, і які нюанси варто врахувати перед тим, як замовити тканину атлас оптом для пошиття блузи, спідниці або пов'язки для волосся.

Структура

Перша відмінність — тип плетіння ниток. На полотнах із сатину нитки подовжуються тільки на лицьовій стороні, а на атласному - з обох. Саме тому він має блискучу та гладку поверхню, краще пропускає повітря та вважається більш міцним, ніж сатин.

Основа

Ці тканини мають різний склад: в основі сатину волокна шовку та бавовни, а атласу як натуральні, так і синтетичні компоненти: шовк, поліестер, бавовна, нейлон, віскоза, ацетат. Причому пропорції добавок залежать від того, наскільки щільним і міцним має бути полотно, і чи потрібний виражений блиск на лицьовій стороні.

Щоб додати тканини блиску виробники збільшують вміст шовкових ниток, а збільшення щільності — бавовни. Для підвищення цього показника у випадку із сатином використовується інший метод — змінюється метод плетіння ниток. Чим більше ниток на 1 кв. м., тим щільнішим стає матерія.

Переваги

Сказати точно, що краще сатин або атлас, досить складно, оскільки кожен матеріал має незаперечні переваги.Наприклад, перший не потрібно гладити, він легкий і м'який, добре вбирає та виводить вологу. Другий – антистатичний, має високий запас міцності, підлягає драпіруванню. Ця властивість використовується майстрами для створення оригінальних дизайнерських рішень для дому та під час пошиття одягу.

Застосування

У чому ще колосальна різниця сатину та атласу — у призначенні. Перший матеріал вважається найкращою основою для постільної білизни, а другий — для одягу, аксесуарів для дому (штори, фіранки, скатертини), підкладок для шуб, пальто, плащів, аксесуарів (краватки, хустки, шарфи).

Правила вибору

Якщо у вас дилема — сатин чи атлас, рекомендуємо ще раз уважно вивчити склад матеріалу, його властивості та призначення, щоб зробити правильний вибір. І пам'ятайте, що на ринку крім матеріалу у чистому вигляді, є ще й варіації, що мають унікальні характеристики та переваги. Але про це поговоримо у наступних статтях.